Silný čirý hovězí bujón
Potřebujeme:
200 g hovězího předního (hrudí), 500 g morkových kostí, 500 g
telecích kostí, 1 holub nebo půlka slepice, 500 g hovězích jater,
2 mrkve, 2 petrľele, půlka menšího celeru, 2 cibule se slupkou, sůl,
půl kostky masového bujónu, čerstvá petrľelk
Jak na to:
Veąkeré maso a kosti opereme ve studené vod. Holuba či slepici rozsekáme na menší kousky. Na morku z kostí lehce osmažíme očištěnou a na kolečka pokrájenou kořenovou zeleninu. Přidáme maso, kousky holuba či slepice a ihned zalijeme vodou. Přidáme kosti, trochu soli a vaříme zvolna 2 hodiny. Hotový vývar procedíme, necháme ustát a příp. lžící zlehka sebereme přebývající tuk. Bujón můžeme případně dokonale vyčistit rozšlehaným bílkem. Nakonec jej přelijeme přes ubrousek a podáváme velmi horký v šálcích.
0 Nominace Nahlásit |
Bujón je silný masový vývar. Může být z jakéhokoliv druhu masa, včetně rybího. Pravý bujón je opravdu jen čirý vývar, který se dále používá buď k výrobě polévky, omáčky, šťávy pod maso atd…
Pokud máte na mysli bujón ve smyslu polévky je hrozně moc možností a receptů.
Základem je vždy voda, maso (nejčatěji hovězí či drůbeží), případně více druhů mas včetně třeba kostí, drůbků apod, které ve vodě uvaříme do měkka. A dále přidáme polévkovou zeleninu, koření dle chuti. Možné přidat žlotek či bílek.
Jeden receptík z mnoha:
Ingredience
1000 g kuřete, 2,5 l neperlivé vody, 50 g mrkve, 50 g petržele, 40 g
celeru, několik semínek koriandru, 20 g soli
Příprava
Vykuchané kuře bez kůže, rozpůlíme a omyjeme pod tekoucí studenou vodou.
Vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a osolíme. Přikryjeme pokličkou a
vaříme na mírném plameni cca 2 hodiny. Poté přidáme čistou zeleninu a
vaříme dál asi půl hodiny, až je kuřecí maso měkké. Maso z hrnce
vyjmeme a můžeme použít k přípravě jiných pokrmů (např. rizoto).
Vývar procedíme velmi jemným sítem a odstraníme tuk.
http://www.srecepty.cz/recept/domaci-drubezi-bujon-vyvar
0
před 5556 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |