Odpověď na první část Tvé otázky: připravit vodní lázeň: hrnek
s teplou až horkou vodou a s podložkou na dně, ( já používám
drátěnou) aby se sklenice s medem nedotýkala dna. Med míchat, a hned jak
povolí a začne kapalnět, vyndat z lázně.
Na druhou část neznám odpověď, a těším se, co se dozvím.:-)
0 Nominace Nahlásit |
Trvale tekutý med nelze udržet, protože cukernatí. Pokud chceš tekutý med, tak si ho kup v obchodě. Tam je tak ošizený, že vydrží dlouho tekutý, ale s medem to má společný (s nadsázkou) jen ten název. Také je možné od včelaře zakoupit med pastovaný (ne každý včelař to dělá). Ten med je trvale v pastovém stavu, takže se dobře roztírá např. na chleba. Výhoda je, že nestéká. Vlastnosti jsou stejné, jako u běžného medu.
Upravil/a: elkon
0 Nominace Nahlásit |
Permanentně nebude tekutý nikdy, krystalizace je přirozená a správná. Dá se rozehřát ve vlažné vodě (cca 40–60 °C).
0 Nominace Nahlásit |
Med ve sklenici, tu dát do teplé/horké vody a nechat pár (desítek) minut
(a nikoli do vařící vody, spíš teplé). Popřípadě na dvakrát – pokud
je extrémně zcukernatělý nebo voda brzy zchládla. Pak bude tekutý a jako
nový. Ale pokud ho vzry nespotřebuješ zase časem zcukernatí.
Na ohni to samozřejmě nejde dělat ani na vysoké teplotě… bude z toho
karamel. ;)
Med správně skladovat, přikrytý – anebo ať není v dosahu
slunce/paprsků a přílišného tepla. Tedy někde na tmavé místo, sklep,
spíž. Rozhodně ale ne v mrazu – v mírné teplotě, nad nulou, kolem 10+
stupňů. Med se nekazí (pokud se do něj nedosatnou jiné látky, které ano),
vydrží roky a „do někonečna“. :D Med sám je konzervant.
Krystalizace je ale přirozená a medu nic nebude. Může se jíst i tak nebo
rozpustit a pak je taky dobrý.
Upravil/a: Disraeli
0 Nominace Nahlásit |
Jinak nejlíp asi sklěnná nádoba a dobře uzavřená. Taky hlídat, aby se tam nedostal bordel a nevětrej ho dlouho.
Krystalizace je známka toho, že do něj nebyly přidané žádné sr*čky. A dá se pořídit pastovaný med, který krystalizací prochází a následně se „drtí“, ale… pro mne už to není med.
ještě jsem kouknul, co způsobuje, že průmyslový med nekrystalizuje. Buď se do něj přidává sirup, který nekrystalizuje, nebo se z něj odstraňuje všechno dobré a zdravé, např. pasterizací nebo mikrofiltrací.
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |