Avatar uživatele
zjentek

Jak šetrně rozehřát med tak, aby byl pěkně tekutý (otazník).

Nebo ještě lépe jak sklenici medu udržovat, aby byl pěkně tekutý permanentně.

(Omlouvám se, zlobí mně klapky na klábosnici.)

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Disraeli před 783 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Ametyst

Odpověď na první část Tvé otázky: připravit vodní lázeň: hrnek s teplou až horkou vodou a s podložkou na dně, ( já používám drátěnou) aby se sklenice s medem nedotýkala dna. Med míchat, a hned jak povolí a začne kapalnět, vyndat z lázně.
Na druhou část neznám odpověď, a těším se, co se dozvím.:-)

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
elkon

Trvale tekutý med nelze udržet, protože cukernatí. Pokud chceš tekutý med, tak si ho kup v obchodě. Tam je tak ošizený, že vydrží dlouho tekutý, ale s medem to má společný (s nadsázkou) jen ten název. Také je možné od včelaře zakoupit med pastovaný (ne každý včelař to dělá). Ten med je trvale v pastovém stavu, takže se dobře roztírá např. na chleba. Výhoda je, že nestéká. Vlastnosti jsou stejné, jako u běžného medu.

Upravil/a: elkon

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
aevul

Permanentně nebude tekutý nikdy, krystalizace je přirozená a správná. Dá se rozehřát ve vlažné vodě (cca 40–60 °C).

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Disraeli

Med ve sklenici, tu dát do teplé/horké vody a nechat pár (desítek) minut (a nikoli do vařící vody, spíš teplé). Popřípadě na dvakrát – pokud je extrémně zcukernatělý nebo voda brzy zchládla. Pak bude tekutý a jako nový. Ale pokud ho vzry nespotřebuješ zase časem zcukernatí.
Na ohni to samozřejmě nejde dělat ani na vysoké teplotě… bude z toho karamel. ;)
Med správně skladovat, přikrytý – anebo ať není v dosahu slunce/paprsků a přílišného tepla. Tedy někde na tmavé místo, sklep, spíž. Rozhodně ale ne v mrazu – v mírné teplotě, nad nulou, kolem 10+ stupňů. Med se nekazí (pokud se do něj nedosatnou jiné látky, které ano), vydrží roky a „do někonečna“. :D Med sám je konzervant.
Krystalizace je ale přirozená a medu nic nebude. Může se jíst i tak nebo rozpustit a pak je taky dobrý.

Upravil/a: Disraeli

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
aevul

Pozor, těch 60 °C je maximum, při vyšší teplotě už dochází k oné pasterizaci.

Avatar uživatele
Disraeli

Jinak nejlíp asi sklěnná nádoba a dobře uzavřená. Taky hlídat, aby se tam nedostal bordel a nevětrej ho dlouho.

Avatar uživatele
aevul

Krystalizace je známka toho, že do něj nebyly přidané žádné sr*čky. A dá se pořídit pastovaný med, který krystalizací prochází a následně se „drtí“, ale… pro mne už to není med.

Avatar uživatele
aevul

ještě jsem kouknul, co způsobuje, že průmyslový med nekrystalizuje. Buď se do něj přidává sirup, který nekrystalizuje, nebo se z něj odstraňuje všechno dobré a zdravé, např. pasterizací nebo mikrofiltrací.

Nový příspěvek