Rady odborníků – viz odkaz
http://clanky.vareni.cz/rady-pro-spravne-vareni-brambor/
Podle varného typu dělíme brambory na přílohové, které jsou vařené
ve slupce a oloupané vhodné nejen jako příloha k masům, ale i do
polévek, gulášů a k zapékání.
Dalším druhem jsou salátové brambory, které jak už název napovídá jsou
nejvhodnější pro vaření ve slupce a posléze oloupané k přípravě
salátů či bramborového těsta. Na saláty jsou nejvhodnější tzv.
rohlíčky.
Třetím typem jsou brambory na kaše, které se oloupané a nakrájené na
menší kousky vaří k přípravě bramborové kaše a
bramborového pyré.
Před vařením brambory nenecháváme dlouho ležet ve vodě, aby se neuvolnily minerály a vitamíny rozpustné ve vodě. Brambory zalijeme horkou vodou a uvedeme do prudkého varu. Několik minut vaříme prudce, pak plamen zmírníme, sebereme pěnu a brambory necháme probubláváním dovařit .Solí šetříme.
0 Nominace Nahlásit |
Tak určitě se nevylouhujou,pokud je budeš péct v troubě,se slupkou, a budeš je podávat s třeba s pažitkovým dipem:-)
0 Nominace Nahlásit |
peti, ja je varim ve slupce a nad parou ..na uterce… jako knedliky …
jen si musite hlidat vodu ..
ja si davam budika po 5 min ..mam ten kuchynskej, takovou slepicku :)
malé stejně velké dobře omyté brambory peču většinou do té doby než změknou,třeba když ho napíchnu na špejli tak musí sám sklouznout,pak je měkký. a nezapomeň k nim zapíjet kyšku:-)
Annas: Abych pravdu řekl, nechápu smysl toho prudkého varu (ale když to tvrděj doborníci…). Pokud by ho někdo věděl, rád se nechám poučit. Za sebe mám pocit, že to povede akorát k rozblemcaným bramborám.
Ne, nerozvaří se. Ale musí se hlídat.
Teď na jaře vařím bez slupky, ale krájím je na velké kusy, tak se
udrží o něco víc vitamínů či minrálů, pokud ještě nějaké
v bramborách jsou. Také je zaliji horkou vodou.
Ve slupce chvíli nechám prudce vařit, zmírním, ale je pravda, že je
hlídám. Čas odhaduji, záleží tako na druhu brambor.
nedávno hovořila odbornice v rozhlase, že je jedno jak se vaří, vitamíny v bramborách jsou, část se zničí varem ale hlavní je že tam vždycky nějaké zůstanou
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |