Dandi
Sušení několikrát přerušujeme, to znamená, že vyjmeme švestky
z trouby nebo sušárny a necháme zchladnout. Před dosušením horké
švestky ještě porosíme studenou vodou. Budou potom černé a správně
lesklé. Počáteční teplota při sušení švestek musí být nízká 55 až
60 °C. Při vyšších teplotách švestky naběhnou, popukají a pustí mnoho
šťávy. Sušení švestek je zdlouhavé, protože se přerušuje a trvá
přibližně 8 hodin.
alenka901
samotným sušením ovoce přebereme a odstraníme všechny nakažené plody.
Pak ovoce řádně omyjeme (vyjma borůvek, ty pouze přebereme), popřípadě
oloupeme. U jádrového ovoce vykrajujeme jaderníky a ovoce půlíme,
čtvrtíme nebo krájíme na kolečka. Peckovice rovněž můžeme odpeckovat.
Ovoce upravujeme rychle, aby na vzduchu nehnědlo. Proto oloupané kousky
namáčíme (nejdéle na pět minut) do vody okyselené špetkou kyseliny
citronové nebo octa. Připravené ovoce rozprostřeme na sušicí rošty