Jak ta tři neprakticky si podobná slovesa vznikla? Mají navzájem něco etymologicky společného?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, EKSOT123 před 2085 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Dívala jsem se do slovníku, ani u jednoho neexistuje etymologie, j Jde o slova zvukomalebná.
Třeba slova bába, máma, táta vznikla ze zvuků dítěte, jejich význam jim pak přidali dospělí. Mohlo to být i s uvedenými slovesy – možná dítě při jídle, posazení či ulehnutí vydávalo nějaký zvuk, matka je nějak rozlišila a hotovo. Slovo bylo na světě a šířilo se dál a zůstalo.
Hamat – matka opakuje ham, ham, dám ti hamat, takže citoslovce je
určtlý zvuk, tdítě si pamatuje slovo a činnost.
Ham – otevře ústa, takže hamá.
hajat – ukolébkka haji, haji , malá hajá a dítě položí. Původně hahati.
hačat – hač, hači – hačej atd. Dítě posadí.
Zvuk, tedy výslovnost je spojený s určitou činností, takže dítě rozlišuje.
Upravil/a: annas
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos Nahlásit |
Společné mají jen to, že začínají na ha- , jinak to mají pevně spojené s určitou činností. Horší je, když si rodiče pletou pojmy s průjmy.
0 Nominace Nahlásit |
Pokud bych tuto otázku pokládal já, předpoklad by byl ten, že odpověďi se mně dostane pouze od tebe a annas, protože nikdo jinej něco takovýho vědět nemůže a nebude.
0
před 2085 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
A dále tam chybí sloveso hapat, když dítě upadne, nebo když něco upadne na zem. Je kvůli snadné komunikaci s dítětem. Dítě rozumí ham více než :Pojď se najíst, Půjdeme hajat, než pojď spinkat a pod.
0
před 2085 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ta slova jsou si podobná protože mají zaujmout pozornost dítěte. Běžně je v řeči nepoužíváme takže pro dítě jsou v nesrozumitelné záplavě slov snadno rozpoznatelná. Rozdíly mezi nimi identifikuje už trochu hůře, ale na už by mělo stačit vyslovit je opakovaně, hlavní je, že všechna tato slova vzbudí v dítěti pozornost 🙂 protože ví, že jsou cílena jemu …
annas | 5283 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2636 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1348 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1062 | |
Kelt | 1005 |
Astronomie |
Fyzika |