Avatar uživatele
jirka F

Jak vypadá buchta, která se přidává do prejtu?

Jedná se o normální housku nebo je to nějaká speciální buchta.

Upravil/a: annas

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, Hufnágl před 1719 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Vzpomínám na zabijačku, rodiče chovali prasata. Řezník přidával do jitrnicového prejtu trochu měkkých krup, někdy namočené rohlíky, Sousedka pekla buchtu.

Záleží na oblasti či chutí.

Např.

"Domácí zabijačkové jitrnice a jelita se nedělají jen z masa, jak by se na první pohled mohlo zdát. Velmi podstatná je ještě jedna surovina – buchta do jitrnic. Zaslechl jsem sice, že někde jí nahrazují bílým pečivem – rohlíky nebo houskami – ale to je myslím chyba.

Zabijačková buchta je pro jitrnice nenahraditelná a tvoří podstatnou část hmoty samotné jitrnice. Není to žádné šetření – pokud bychom totiž jitrnice dělali jen z masa, byly by neuvěřitelně tučné. Je potřeba si uvědomit, z jakého masa jitrnicovou směs (jitrnicový prejt) vlastně děláme – tam toho libového opravdu moc nebude. Buchta pak dokáže pojmout značnou část tuku, a jitrnice jsou pak výrazně chutnější. Samotná pak nijak neovlivňuje chuť samotného díla – to už je na dochucení každého řezníka.

Buchta do jitrnic se vždy připravuje několik dní před zabíjačkou – nejméně 3–4 dny předem. Recept na ní je celkem jednoduchý :

Směs polohrubé a hladké mouky v poměru 3:1
Na kilo mouky 1 vejce a jedna malá kostka droždí
Voda a sůl , mléko na kvásek "

atd.

Více zde: https://www.za­bijacky.cz/su­roviny-pro-zabijacku/buchta-do-jitrnic/

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
da ny

Vypadá steině, jako forma (pekáč), ve které se pekla 🙂

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Hufnágl

Můžeš dát rohlík bez kmínu a soli na povrchu. Nač se zabývat pečením nějaké buchty, když ve výsledku je těsto podobné.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
elkon

Tady máš návod, stačilo dvakrát kliknout. https://www.jak­tak.cz/jak-udelat-domaci-zabijackovy-prejt-recept.html

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

… jen mouka a voda … dává se spíš veka, na rozdíl od housek a rohlíků není sypaná, a nemá tolik kůrek, buchta se nechává ztvrdnout a pak se namáčí …

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek