zjentek

Jak vznikl název potraviny zvané šmakoun?

Inspirace čerpána v rybí říši?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, aliendrone před 908 dny Sledovat Nahlásit

Nejlepší odpověď
Malvína

Asi že šmakuje? Mně ten název přijde ujetý a nejde mi přes pusu 🙂

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
marci1

Šmakoun=germanismus Schmecken (chutnat). 🙂

0 Nominace Nahlásit

annas

Jeho jméno ale prý je chráněné, takže se s tím údajně nedá nic dělat (do zahraničí se vyváží jako „schmaky“). Šmakoun vznikl vlastně z nouze – jeho výrobce původně zásoboval firmu vyrábějící vaječný likér, a hromadily se mu bílky. A pak někdo hloubavý vymyslel šmakouna.

Šmakoun je bílkovinová hmota vyrobená z čistých vaječných bílků. Používá se jako náhražka jiných potravin při přípravě nízkokalorických jídel. Neobsahuje téměř žádný tuk, cukr, cholesterol ani lepek. Jeho kalorická hodnota je zhruba 210 kJ na 100 g. V čisté podobě je prakticky bez chuti a snadno tak přijímá chutě ostatních jídel. Bílkovinný plátek je k dostání na trhu pod obchodním názvem Šmakoun. Tato potravina nového typu byla vyvinuta v České republice. Zpracování bílků do této formy umožňuje patentovaná technologie. Šmakoun se vyrábí s různými slanými, ale i sladkými příchutěmi.

https://cojeto­.superia.cz/ji­dlo/smakoun.php

Základem je slovo šmakovat, šmak = šmak ob. expr. ‘chuť’, šmakovat, pošmáknout si. Z něm. Geschmack ‘chuť’,
schmecken ‘chutnat’, jež má mimo germ. jazyky příbuzenství snad jen v
lit. smagùs ‘příjemný’.

Zřejmě autoři slova vycházeli z toho, že hmota bude šmakovat, tedy chutnat.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

aliendrone

Předpokládám, že DNES standardním postupem. Tedy – nejdřív reklamní a marketingové oddělení ve spolupráci vymyslí PRODEJNÝ NÁZEV a následně výroba „něco více či méně poživatelného dodá“. Podstaná je výše výrobních nákladů, resp. jejich poměr k prodejní ceně. Jestli je to k jídlu či nikoliv NEHRAJE ROLI, lidé s patřičnou dávkou propagace sežerou VŠECHNO! ;) :D :D

(BTW – mám ŽIVOUCÍ DŮKAZ > hapiky ohledně politické masírky, obchodní řetězce ohledně potravin!) :D :D :D :D

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek