Avatar uživatele
Matiselis

Jak zachovat vitamin C v citronu, který byl již přepůlen nožem?

Osobně používáme nádobu na citron – má žádaný efekt, nebo je to zbytečnost/jen dekorace?
Zaslechl jsem, že rozpůlený citron se musí dávat do lednice, ve vzduchotěsném obalu – aby si zachoval vitamín C. Pravda?
Děkuji.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? aliendrone před 501 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
aliendrone

Odpoveď byla označena jako užitečná

Pokud je známo mně, tak se citron (přepůlený) uchovává pod víkem především kvůli vysychání. Vitamín C neoxiduje nijak zběsile, pro výrazný úbytek by spíše dříve shnil či zplesnivěl. Zato tepelnému rozkladu (nad 60°C) kyselina askorbova (vitamín C) podléhá VELMI rychle.

Vysychání se týká nejen citronů, ale obecně veškerého ovoce a zeleniny (i jiných potravin). Proto se prodávají vzduchotěsné nádoby/krabičky.

Jestli ti jde o přírodní formu céčka, tak mnohem lepší než citron je paprika (trojnásobně), černý rybíz (čtyřnásobně) nebo šípek (osminásobně). 😉

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Matiselis Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
da ny

S tím si moc hlavu nezatěžujte. 😉
Citron nestrkejte do lednice. Vymačkejte do vody a vypijte. 😉
Citron má kyselou chuť, ale působí, jako zásada. To je jeho přednost. Neutralizuje i pachy (Na prádlo stačí lihový ocet. Pro zdraví člověka je nevhodný. Včetně zeleniny v octu naložené. Kapka octa = kapka krve. Ocet je dobrý čistič, ekologický a zvládá i plísně.).

„K doplnění vitamínu C se citrusy moc nehodí
Vysoký obsah vitamínu C není tak podstatný, jako to, nakolik jej naše tělo dokáže využít. Hodně céčka mají šípky, rakytník či rybíz, zato třeba citron není v tomto směru žádnou bombou.“
https://www.vi­talia.cz/clan­ky/k-doplneni-vitaminu-c-se-citrusy-moc-nehodi/

Vše, co dáte do lednice nezakryté, nezabalené, především rychle okorá. oschne, scvrkne se.

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
elkon

Pokud ti jde o přírodní vitamíny, tak doporučuji přípravek vyrobený z tropické třešně (Acerola), která má 30× vyšší obsah vitamínu C než citron. Dále obsahuje mnoho dalších potřebných vitamínů, viz popis. Mám s ní nejlepší zkušenost po řadu let. https://www.wu­gi.cz/p/acero­la-prirodni-vitamin-c

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek