Množství není stanovené, záleží na tom, zda máte v porádku ledviny a zda ji povaříte. Ale neměla by se její konzumace přehánět.
Rebarbora je na jedné straně zdravá, ale na druhé škodí těm jedincům, kteří mají problém s ledvinami.
"Kontroverzní látkou, kterou rebarbora obsahuje, je kyselina šťavelová (oxalová). Obecně se mluví o její škodlivosti, některé studie uvádějí, že tato kyselina přímo v těle porušuje iontovou rovnováhu vápníku a vápník se díky tomu z těla vylučuje.
Kvůli obsahu kyseliny šťavelové by si rebarboru měli odpustit lidé trpící revmatismem, dnou nebo ledvinovými kameny. Rebarboru by rozhodně neměli konzumovat lidé s problémy s ledvinami, močovým měchýřem a lidé mající problémy se žaludečními kyselinami"
"Přestože je otrava rebarborou poměrně vzácná, rozhodně jezte řapíky této zeleniny s mírou a listy nekonzumujte vůbec. Rebarboru byste měli také před konzumací vždy uvařit, protože varem se množství oxalátů (šťavelanů) sníží o 30 – 87 %
Protože obsahuje velké množství šťavelanů, měli byste jí konzumovat pouze v malém množství a vybírat si takové odrůdy s nízkým obsahem těchto látek.
Obsah šťavelanů můžete snížit povařením rebarbory.
Pokud trpíte na ledvinové kameny nebo onemocněním ledvin, raději rebarboru nejezte vůbec
Nikdy ji nevařte v hliníkovém nádobí."
https://cs.medlicker.com/1243-rebarbora
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Syrová se k přímé spotřebě nedoporučuje! Tepelně upravenou můžeš sníst co hrdlo ráčí a konečník vydrží.
0 Nominace Nahlásit |
Neexistuje nic, jako doporučená denní dávka čehokoli. Přestaň být zmaten, pro samý nimrání se v blbostech ti uniká podstata.
0
před 1647 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |