Předkrmy:
Smalec: opékaná slanina s cibulí, majoránkou a někdy s jablkem nebo
sušenými švestkami. Podává se na chlebě a přikusují se okurky,
oblíbený předkrm před hlavním jídlem.
Śledzie w śmietanie: slaneček v kysané smetaně, obvykle s cibulí.
Boczek ze śliwką: slanina nadívaná švestkami.
Tatar: tatarský biftek, narychlo usmažené mleté hovězí maso s cibulí a
vaječným žloutkem.
Hlavní chody:
Eskalopki z cielęciny: telecí maso v těstíčku.
Polędwiczki wołowe: hovězí svíčková, často s houbovou omáčkou.
Ozór wołowy: doměkka dušené hovězí jazyky.
Sztuka mięsa w sosie chrzanowym: velká porce vařeného hovězího masa
s křenovou omáčkou.
Zrazy zawijane: hovězí závitky nadívané slaninou, okurkami, cibulí,
případně červenou paprikou, podává se s pikantní omáčkou.
Vepřové:
Golonka w piwie: tučné, ale velmi chutné vepřové koleno, někdy podlévané
pivem, vždy se podává s křenem; velmi tradiční jídlo, původně
pochází z Bavorska.
Karkówka: jemná vepřová svíčková, pečená nebo grilovaná.
Kotlet schabowy: tradiční vepřová kotleta obalovaná ve strouhance (chutný
pokrm, který vás rozhodně nikdy nezklame).
Kiełbasa: velmi dobře chutnají na čerstvém vzduchu, s nakládanými
okurkami a v kombinaci s pivem nebo vodkou; obzvláště doporučujeme zkusit
bílé klobásky.
Żeberka w miodzie: smažená vepřová žebra s medem.
Polévky:
Chłodnik litewski: bílá polévka z červené řepy, podává se studená
s vejcem natvrdo, původně pochází z Litvy.
Barszcz biały: hustá kyselá polévka z pšeničného škrobu s majoránkou,
bramborami, někdy ochucená smetanou.
Barszcz czerwony: osvěžující polévka z červené řepy, podává se se
zeleninou a kysanou smetanou nebo čistá s noky.
Żurek: kyselá polévka s bramborami, párkem nebo vejcem, někdy se podává
ve vydlabaném bochníku chleba.
Krupnik: polévka s ječnými kroupami s trochou zeleniny a uzeného masa.
Kapuśniak: polévka z kysaného zelí.
Zupa ogórkowa: polévka z kyselých ukurek.
Zupa koperkowa: koprová polévka.
Rosół z kurczaka: vývar z pečeného kuřecího masa s nudlemi.
Zupa pomidorowa: rajská polévka, často s rýží nebo nudlemi.
Grochówka: hustá hrachová polévka.
Zupa grzybowa: houbová polévka, obvykle se smetanou.
Flaki wołowe: vývar z hovězích kostí a vnitřností.
Další masitá jídla:
Baranina: pečené nebo grilované jehněčí, velmi chutné, oblíbené
zvláště v horských oblastech.
Klopsiki: sekaná, často se podává s rajskou omáčkou.
Bigos: velmi chutný pikantní dušený pokrm, připravuje se ze zelí a
z velké porce různých druhů masa a klobásek; velmi tradiční jídlo,
oblíbené zvláště mezi myslivci.
Dziczyzna: zvěřina, oblíbený je např. zajíc nebo bažant.
Fasolka po bretońsku: dušené fazole s rajskou omáčkou a párkem, levné
jídlo.
Gołąbki: kapustové závitky plněné mletým hovězím masem a někdy
i rýží, původně pochází z Litvy.
Kaszanka: grilovaná nebo pečená vepřová krev s pohankou, ve střívku ve
tvaru klobásky.
Szaszłyk: velká porce masa grilovaná na rožni, původně
kavkazský pokrm.
Zdroj: http://www.staypoland.com/polska_kuchyne.html
0 Nominace Nahlásit |
i jeszcze kremowa zupa z buraków, oj ale pyszne jedzonko!
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 4994 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Tedy nevím kdo toto překládal.Vždyť tam je spousta nesmyslů. Jen ten první název „smalec“ je v překladu SÁDLO" ! A třeba „flaczki wołowe“ jsou HOVĚZÍ DRŽťKY.
0
před 4994 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |