Avatar uživatele
zjentek

Jaké plusy/mínusy má používání panenského olivového oleje ve spreji?

Napadlo mě, když jsem sám a olivový olej používám fakt jen sporadicky, tak že bych si koupil ten ve spreji, v hliníkový nádobce pod tlakem. Totiž jak víme, tento olej jako i jiné rád oxiduje (vnitřní užití žluklýho oleje je ☠) a ve spreji je zamezeno přístupu vzduchu, který celý proces okysličování jen urychlí. také je v této nádobce v temnu a kov odvádí teplo, takže i v chladu, což obé je také příznivé pro oddálení oxidace.

Jak je to ve skutečnosti? Jsou mé dojmy správné? Anebo je tento olej ve spreji „zase“ nějak znekvalitněn/zne­výhodněn oproti oleji běžně v lahvi?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? da ny, aliendrone před 831 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
aliendrone

Noooo… To sice zní hezky, to uzavření před KYSLÍKEM (před N2 a CO2 není třeba schovávat) a to zvláště pokud je nádobka tlakově plněna v závorce zmíněnými plyny.

  1. SKUTEČNĚ kvalitní olivový olej je U NÁS prodáván v menších baleních (kolem třetinky, max. půllitr a i tak tě vyjde na tolik, co litr „běžného extramegahyper3× panenského ovlivového oleje“ nebo i více). Žijeme v Črdeli a při shlédnutí litrové ceny takového kvalitního oleje by se běžnému Čecháčkovi protočily panenky. (Tím netvrdím, že cena odpovídá kvalitě a množství, je prostě NADSTŘELENÁ i u kentusu, no.) To sděláš i když NEJSI denní kuchta
  2. Takový kvalitní olej při rozumném BĚŽNÉM skladování (tmavá uzavřená sklenice/láhev v lednici) ti vydrží bez újmy na kvalitě až ROK. Tak proto ho sděláš.
  3. Pokud ten olej ve spreji nestojí alespoň NĚKOLIKANÁSOBEK toho, co kvalitní olej v lahvi téhož objemu, je to sichr KENTUS! (uvaž KOLIK stojí takové speciální balení se vším všudy, CELÝ proces, tedy třeba i s komplikovanou plnící linkou, která se také musí v rozumné době zaplatit).
  4. Kov NECHLADÍ, jen vede dobře teplo. Tedy pokud tu kovovou láhev necháš v teple, o to LÉPE se teplo dostane dovnitř. A v lednici prozměnu rychleji obsah vychladne.

Návrh – kup KVALITNÍ olej VE SKLE (jistě bude kvalitnější při stejném množství oproti tomu tlakovanému – viz cena balení) a pokud máš v garáži céóčko, tak před uzavřením láhve do ní trochu foukni. Nebude to sice na 100%, ale CO2 je těžší vzduchu/kyslíku a ten maličký zbytek, který zůstane (nevyfoukáš) už v praxi nebude hrát roli.

To, že jde o tech. plyn nehraje roli (pro potravinářské účely je jeho čistota více než dostatečná), stejně tak dobře si z něj můžeš udělat sodovku. (Myslím SIFON, kdyby byl někdo z Moravy!) Pamatuješ ve fabrikách ty pulty na sodovku? Z čeho myslíš, že si ten kysličník braly, když ne z techláhví? ;) :D :D

Také se prodávají CO2 i N2 kartuše, spreje a i ty lze použít. Dokonce i prastaré sifonové bombičky lze za tímto účelem použít, když sifonláhev nenaplníš vodou (o kvalitě náplně bombičky ale nic nwm, pozor na to). Ale BACHA! Ne aby použil „něco moderního“!!!
Typicky kartuše do Sodastreamu JE NANIC!!! Sifon ze Sodastreamu je tak hnusně nanicovatý proto, že v rámci vyššího zisku přestali kartuše plnit CO2 a nyní je plní směsí. Tedy částečně CO2 a zbytek je jen stlačený vzduch! (poměr si přesně nepamatuji, ale asi tak půl na půl)!!!

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek