Avatar uživatele
Kepler

Jaké znáte ZTUŽOVAČE?

Já, pejsek bez kočičky, jsem dnes dělal dort. S piškoty, tvarohem, kysanou smetanou, ovocem a želatinou navrch. V receptu stálo „ztužovač“ ale nebylo mi jasné, jestli (ani to blíže určeno nebylo) o který se jedná na šlehačku, nebo na želé? Je mi jasné jen to, že o Viagru určitě nešlo. Mám těžké podezření, že recepty na různé webové kuchařky posílají jenom baby a neví nic o množství ani bližší specifikaci surovin. Prostě vraž do toho jedno balení čehosi, aúúú!

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? terry, johana 56, briketka10, da ny před 2320 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
johana 56

Zakysaná smetana a ztužovač se moc nemusí, ten patří do sladké smetany (šlehačky). Stejně tak stačí správná volba želatiny, tam holt Viagra nepomůže…
Množství surovin se odhaduje podle velikosti formy.
První vrstva je min. 16 % zakysaná smetana, druhá piškoty dle výběru – kulaté, nebo podlouhlé cukrářské.
Osobně do této dobrůtky používám výhradně ovocnou želatinu z Polska (Galaretka), která je na 1/2 l vody, stupeň tuhnutí se prostě musí po několika pokusech odhadnout a včas smíchat s tvarohem, který tvoří další vrstvu, ovoce, opět piškoty, tvaroh, končím ovocem. Nahoru žádná šlehačka, jen zakysaná smetana smíchaná podle vlastní chuti s rozpuštěnou tabulkou bílé nebo tmavé čokolády, nastříkaná ozdobným nástavcem na cukrářský pytlík.
Kočičky zřejmě žádný ztužovač nepotřebují…

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?mosoj Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Ne že bych byl tak chytrej, ale teď jsem se zeptal manželky a ta mi upřesnila že ten ztužovač se používá na šlehačku. Dá se koupit běžně i v marketech, pod názvem „Ztužovač“ a bývá prý u vanilkových cukrů a želatin. Na želatinu se nepoužívá.
Po Viagře by Ti určitě taky něco ztuhlo, ale šlehačka by to nebyla.
A co pak s tím, pejsku?;-)

Upravil/a: Jiří Bohumil

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
terry

Když dělám ten mls s piškoty, tak ztužovač nedávám.
Používám piškoty, někdy BeBe sušenky, bílý nesladký jogurt a zakysamou smetanu.
Pokud v receptu nebyla šlehačka, třeba nahoru na ozdobu, tak nevím, kam ztužovač použít?
A želé by snad mělo ztuhnou samo, když to je želé. A to se dávalo navrch?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Edison

Píšou to ženský: Porci tohodle, vařit až to bude uvařený, pak trochu tamtoho a kousek tutoho…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

terry: taky mi bylo divné, proč by se měl dávat ztužovač na šlehačku, když se dával jenom tvaroh a kysaná smetana, tak jsem dal i ztužovač na želé. Želé ztuhlo v pohodě, ale ta tvarohová náplň ne. Ovoce jsem dal navrch a zalil to tím želé, ještě když teklo.

před 2320 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Bohumile, je to problém. I u nás v sámošce mají jak ztužovač na šlehačku, tak i na želatinu. Ale já nevěděl, který tam patří. Tak jsem koupil obě a taky je použil. Stejně je z toho sračka, nic neztuhlo, ale chutná to dobře a lžící se to dá nabrat. Na ztuhnutí falusu v našich letech prý funguje jen hrozba pod krátkou palnou zbraní: stůj, nebo střelím! Ale moc tomu nevěřím…:-))

před 2320 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
briketka10

:DD

před 2320 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek