A proč se dřív říkalo „prosím“ i do telefonu, když člověk zvedl sluchátko? O co vlastně prosím, když zvednu hovor? To jako ta osoba prosí o to abyste mluvili, nebo to má jinej význam?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 8Pro koho je otázka zajímavá? annas, aramah, Andělé, johana 56, Lucijej, Damiana, anonym, natybubu před 4284 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Anglickou etymologii neznám, takže nemohou posoudit, jak se angličtina vývyjíela. V etymologickém slovníku on-line se uvádí pod slova propmise.
Čeština – pokud ti nevadí informace ze „zastaralého a zaprášeného“ etymologického slovníku, tak se dovíš toto:
Prosím vzniklo jako nadbytečný hovorový tvar jako souhlas, přisvědčení ochoty.. Bylo výrazem uctivé, ponížené mluvy.. Je to kalk francouzského Vous en prie, které je odpovědí na otázku např. „mohu si u vás zakouřit?, „mohu otevřít okno?“ Znamená tedy dovoluji, souhlasím., vyjádřené zdvořilou formou „prosím vás o to“.
Dnes se slovo prosím stále používá jako zdvořilostní, přitakávací, navazující částice. – př.
3.Jako replika na např. na telefon – vyslechnout někoho, přijat od někoho oznámení o něčem – prosím, Nováková …
Anglický zdroj prp etymologi promise
Doplňuji:
Ty moje překlepy. ☹ Přiznávám se k nim, abych alespoň trochu napravila,,
co jsem si nadrobila …
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Původ nejspíš nedohledáš. Jinak zřejmě ti rodiče nebo učitelé
nevysvětlili, že slovo „prosím“ je také zdvořilostní fráze, vlastně
nic neočekávající, pouze nabízející.
Se slovem „promise“ má společného asi jako drát s anglickým
slovem dart…
5Kdo udělil odpovědi palec? quentos, aramah, anonym, Lucijej, Slecna 007
před 4284 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Tedy, psala jsem do Wordu, první větu dopisovala přímo na do odpovědi a opět ji zvorala… Kaju se … 🙂
ja jen doufam, ze nemyslite ty dva vecne buzerujici ( prechytrale ) nezdvorilce .. !!
Ad iv, zřejmě jsem Vás přivolala. Napadlo mě, zda jsem udělala dobře,, když jsem odpověděla. Přece zde máme renomované odborníky… 🙂 Určitě na některého z nich bolak stále čeká …
Tak slovem prsoím ti dotyčný jasně a stručně oznámí, že mužeš mluvit.
Dřív se mi stávalo např. když jsem někde potřebovala projít a někdo mi blokoval cestu a když mi pak uhnul, tak řekl:" Prosím, slečno." – Dal mi tím najevo, že mám volou cestu a můžu jít.
annas | 5284 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2620 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1345 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1059 | |
Kelt | 1003 |
Astronomie |
Fyzika |