Avatar uživatele
xiperio

Jaký je rozdíl mezi pasterizovaným a pasterovaným?

Např: mléko, sýry atd.

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, marci1 před 1286 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Pasterizovaný, pasterovaný = možnost použít rovnocenně oba výrazy. Jsou odvozené od podst. jmén.

Starší výraz je pasterizace, novější pasterace.

„pasterizace, pasterace, potravinářství – konzervování živných roztoků, mléka aj. krátkodobým zahřátím pod bod varu, aby se snížil počet mikrobů (nazv. podle franc. bakteriologa L. Pasteura);“

https://priruc­ka.ujc.cas.cz/?slo­vo=pasterace

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

Žádný. Je to totéž (viz zdroj): 🙂
http://nase-rec.ujc.cas.cz/ar­chiv.php?art=5123

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Pokud je něco pasterizováno, tak se to stává pasterovaným.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Je to jedno a totéž.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

Ovšem otázku z5 ses ptal na trvanlivé mléko. Tak jen pro pořádek: pasterované znamená ohřáté na nějakých 80°C+, zatímco UHT zde znamená ohřátí na nějakých 140°C+ (cca, neznám přesně) a to je sakra rozdíl v ohledu na přátelské bakterie (kultury), které mají v mléčném výrobku zůstat naživu.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Rilika25

Příspěvek smazán administrátorem.

před 1166 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek