Avatar uživatele
babča

Jaký je rozdíl mez šašlíkem a ražniči?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? iceT, hanulka11, tom004, fablen před 5000 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
tom004

Šašlik je dost odlišný od ražniči jak ho známe od nás. Maso,většinou vepřové,hovězí,jeh­něčí,ale může být i jiná kombinace,nakrájené na větší kostky,tak 15 dkg,se nakládá,každé zvlášť, do láku (voda,ocet,sůl,di­voké koření),min. na 24 h. Do slabé octové vody se namočí i lískové pruty,jejich délka je tak 1 metr,na které se maso potom střídavě navléká. Oheň, se zapaluje už brzo ráno,topilo se olší,aby byl dostatek žhavého popelu,ve kterém se potom pečou brambory, a dělá se šašlik. Maso se na pruty navléká střídavě,bez jakékoliv zeleniny,někdy se proložilo kouskem špeku. Směs na potírání byla směsí oleje,drcených paprik,pepře,so­li,různých bylin. Před použitím se přecedila a potíralo se čistou směsí. Ještě se připravili kostky syrového soleného špeku. Když je vše hotové jí se tak,že k masu se horké brambory „namáčí“ v soleném špeku,už jenom to je ňamka, a jí se dohromady. K tomu jsou i různé druhy zeleniny,jako příloha. Neříkám,že je to úplně přesné,ale tak si to pamatuji z návštěv na Podkarpatské Rusi. A ještě dodám,že k tomu dospěláci zkonzumovávali slušné množství oblíbené vodky.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
iceT

Špíz (z německého Spieß bodec, špíz) je tenká kovová nebo dřevěná tyčka (gastronomická jehla), na kterou se navlékají kousky jídla (zvláště masa) a následně se opékají. Přeneseně se jako špíz (případně ražničí či šašlik) označuje celý pokrm připravený na tyčce.

Pomocí špízu se zhotovuje i oblíbené asijské jídlo kebab.

Takže v podstatě asi žádný,řekla bych,jen se v každé zemi používá jiné koření a jiný druh masa.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
fablen

Podle mě (osobní názor) není rozdíl žádný. Šašlík je jen jiný – ruský – název pro ražnici dělané na grilu (příp. v troubě). Zajímavá ale byla ta nádoba, ve které jej účinkující v TV pořadu připravovala. Sama bych podobnou věc ale doma asi nevyužila. Možná je rychlejší příprava než v troubě.

Zdroj: http://www.ipri­ma.cz/prostre­no/recepty/sas­lik-s-pecenymi-brambory

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
arygnoc

neexistuje jednoznačný předpis na špíz, šašlyk nebo ražniči.
Všechno označuje maso nabodávané na jehlu (s přísadami (cibule, slanina, …) nebo bez) a opékané na otevřeném ohni.
Snad se netýka klobásy, špekáčku a pod.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hanulka11

já bych viděla jen ten rozdíl, že šašlík je z masa a cibule a špíz většinou připravujeme ještě maso v kombinaci slaniny a zeleniny nebo žampionů

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek