Avatar uživatele
kubik!

Jaký je rozdíl mezi burčákem a částečně zkvašeným hroznovým moštem?

v poslední době to neustále slýchám televizi, že místo burčáku prodávají zkvašený mošt. Nebylo tomu tak náhodou vždy?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4121 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
www

Burčák je název pro částečně zkvašený mošt z hroznů, které se urodily v ČR.
Částečně zkvašený hroznový mošt je pak vyroben z hroznů dovezených z ciziny.
To je ten rozdíl, rozhodující je tedy země původu hroznů!
Více net.
Doplňuji:
Bylo to tak vždy, říkalo se také jablečný, višňový ap. burčák. Tenkrát se hrozno nedováželo, rozdíl byl navíc zřejmý.
Nyní to takto upravila legislativa, aby nedocházelo ke klamání zákazníka.

Upravil/a: www

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?beer Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
badisko

vino jako takove se nechava kvasit v beckach jako celek a az pak se lisuje …zato napriklad jablecne vino se nejdrive lisuje a pak se nechava kvasit v demizonech ..takze napriklad … vylisujes li cervene vino hned a udelas z nej vino tak to vino nebude cervene ale ruzove …je to odlysny proces kvaseni …
hroznove se kvasi v beckach (sudech)
jablecne v demizonech jako vylisovany most …takze neni burcak jako burcak ..:D
a to i u hroznu …

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

badisko: nespravná odpověď. Víno (bílé) se lisuje ihned, nebo max. pár hodin po sběru a mačkání. Červené se nechává před lisováním prokvasit pár dní (délka závisí na odrůdě a na poadavcích na víno). Rozhodně se lisování nenechává až na konec.

před 4121 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
badisko

to ze jsi me blbe pochopil tak za to nemuzu …:D nekrytuzuj kdyz jsi ani odpoved nevlozil …!!
koukam ze je tady kazdej druhej vinar neco si precte na netu a hned je to pravda …:D
PS; nepsal jsem ze se nechava kvasit az do konce :D ale ze se nechava prekvasit na slupkach …:D

před 4121 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

No ale prinejmenším v první větě píšeš o vínu obecně, že se nechává kvasit komplet. Přinejmenším u bílého to neplatí, lisuje se hned (možná s vyjímkou nějakých speciálů). A jablečné víno nejspíš nikdo nebude prodávat jako burčák z červeného.

Odpověď jsem nevložil, protože přesnou neznám. Reaguji proto, že vím, že tvá odpověď není správná. Pokud jsem Tě blbě pochopil, tak se zamysli, zda jsi své správné myšlenky nezapsal blbě.

před 4121 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Možná se mýlím, proto to nenapíšu jako odpověď, ale mám silný pocit, že tím moštem myslí jablečný… Pak se „burčáku“ říká obvykle „jabčák“ a neměl by být prodávaný jako „burčák“ což je kvasící viná šťáva.

před 4121 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
badisko

u nas na morave se rika jabcaku taky burcak …:D ale jablecny burcak ..Burcak se tam tika tomu co chytlo prvni kvasny proces …:D

před 4121 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
badisko

Jo a taky vino z vinne revy kvasi jinak nez Jablecne na vino z revy neni potreba bublatko zato jablecne ..Rybizove atd potreba je … taky je potreba konstantni teplota atd ..u vina jablecneho toto podminkou neni …:D

před 4121 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek