Odpoveď byla označena jako užitečná
„Burčáku se říká také "mléko starců“ a nikde ve světě si nenašel takovou oblibu jako u nás a v některých oblastech Rakouska a Slovenska. Mírně alkoholický sladký nápoj vzniká z vylisovaného vinného moštu, který po několika dnech zkvasí. Pije se během relativně krátkého období, kdy obsahuje optimální poměr ještě neprokvašeného přírodního cukru a alkoholu.
Díky přítomnosti kvasinek obsahuje hodně vitamínu B. Blahodárně působí na vlasy, nehty, pokožku, nervovou soustavu a díky slabému obsahu alkoholu i na srdce a cévy. Staří vinaři doporučují vypít burčáku tolik, kolik nám v těle koluje krve. Správný burčák obsahuje ještě o malinko více alkoholu než pivo, proto lékaři nevidí příliš rádi, vypije-li se ho příliš mnoho najednou. Čtyři a půl litru burčáku, proč ne, ale raději je rozložit do několika večerů."
http://www.novinky.cz/cestovani/277372-jak-poznat-dobre-mleko-starcu-burcak.html
–
V. Rejzek v Etymologickém slovníku uvádí, že "burčák = ‘mladé,
nevykvašené víno’. Asi od mor. burkať ‘bouřit,’ zvláště ze
sna.
Machek uvádí stejně, jen řadí původ do oblasti moravskoslo
Ještě jsem zapomněla – zda se pije k nějakému pokrmu. Opět rada profesionála.
„Sladký burčák není odsouzen jen k „osamocenému“ popíjení.
Na prostřených stolech může dělat společnost nejrůznějším klasickým
českým pokrmům. Podle šéfkuchaře restaurantu Le Papillon Radka Šubrta se
s ním mohou skvěle doplňovat třeba tradiční rychlokvašky nebo vinné
klobásy s kyselým zelím
Tříchodové menu Burčák – české menu nabízí bramboračku s hříbky, vepřový kotlet pečený na česneku s klobásou a šťouchané brambory a domácí bramborové taštičky plněné švestkovými povidly přelité ořechovým máslem."
http://www.tyden.cz/rubriky/apetit/k-burcaku-okurku-nebo-radeji-zeli_138843.html
Upravil/a: annas
2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos, vagra Nahlásit |
Původ slova burčák tkví (podle Jiřího Rejzka) ve slovu
„burkať“ – tedy bouřit, zřejmě podle jeho fyzikálních
vlastností…
😉
Dál budu popisovat dobrý burčák…
Zdravotně prospívá tím, že
😉
Pije se lehce, následky ale mohou být krátkodobě ´těžké´…
😉
A „na co je“?
😉
Z běžně produkovaného burčáku se poté víno nedělá…
Upravil/a: quentos
7Kdo udělil odpovědi palec? ReHu, johana 56, briketka10, jirkajirka, marci1, Agneta, annas
před 3381 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Na co je? Na dobrou náladu.
Jak se pije? Normálně, jak by se měl pít?
K čemu se pije? Podle chuti. Je celkem sladký. Většinou si průběžně
zobeme klobásky, sýr s pečivem a pod
I kdyby neprospíval, pochutnám si. Je jen jednou do roka.
Upravil/a: ReHu
0
před 3381 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U mě je burčák na h…o,když napiju,tak jdu,proto ho nepiju a nejdu.
0
před 3381 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Drap | 1712 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |