Džus – jako stoprocentní lze označit pouze ovocné nebo zeleninové šťávy, do nichž výrobce nepřidal žádnou vodu. Pro výrobu je přípustné původní šťávu vody zbavit (například kvůli přepravě) a pak takto vzniklý koncentrát naředit na původní „hustotu“. Džusem 100% a podobně je tedy pouze nápoj, který obsahuje 100 % ovocné složky.
Nektarem smí být označován nápoj, který obsahuje minimálně 25–50 % ovocné složky (% se liší podle druhu ovoce/zeleniny a je uvedeno v příloze č. 2 vyhlášky MZe 335/1997 Sb.). Nektary mohou být doslazované.
Zdroj: http://www.sefkuchar.dama.cz/viewtopic.php?f=406&t=400107&hilit=d%C5%BEusy&start=15&sid=
0 Nominace Nahlásit |
Džus je 100% šťáva z plodů a nektar je dořeďovanej vodoou a doslazovanej, ne? Aspoň mi teda nektary vždycky přišly vodovější…
0 Nominace Nahlásit |
Dobrý den, hlavní rozdíl mezi džusem a nektarem je v jejich konzistenci a obsahu ovoce. Džus je většinou zcela čistá ovocná šťáva bez přidané vody. Zatímco nektar obsahuje kromě ovocné šťávy také vodu a někdy cukr nebo jiná sladidla. Osobně dávám přednost domácímu džusu, na který jsem si koupila odšťavňovač. Je to skvělý způsob, jak do těla dostat přírodní vitamíny bez zbytečných přidaných sladidel.
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |