Avatar uživatele
Kulpix

Jaký je rozdíl mezi oplatkou, dezertkou a sušenkou?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, anonym před 2796 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Dotaz je v kategorii jídlo, nikoliv jazyk.

Oplatka nebo oplatek – původně kulaté tenké cukrářské pečivo, bez droždí, má většinou vzor, je bez tuku. Kulaté lázeňské oplatky jsou slepené sypáním.
Protože jsou nevýrazné chuti, dnes se spojují se různou náplní a krájejí se na kousky.

Pečou se i slané – např. sýrové.

Sušenka – trvanlivé suché pečivo často s tukem – také se mu říká keks. Původně se toto pečivo podávalo k čaji. Dnes se pečou sušenky sladké i sladké.

Název dezertka je neologismus – nazývá se tak malá karamelová či jiná sušenka, která se např. přidává v kavárně ke kávě.

Dívala jsem se na recepy, obsahují tuk, mohou být i plněné.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ivzez

Oplatka a sušenka jsou existující slova ženského rodu,
slovo „dezertka“ neznám → jenom dezert (mužský rod).

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Lamalam

Oplatka – slepovaná. Sušenka – neslepovaná, suchá. Dezertka – neznám.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek