U nás na Hané je to synonymum pro dívku, děvče. Např. Holky, jdeme do kina.
Nemám na mysli hanlivý výraz lehká holka.
Doplňuji:
Nepřidáte další význam tohoto slova? V Čechách prý je trochu jiný než
u nás Moravě?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? anonym, anonym, vagra, aramah, rynek878, anonym před 5175 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Valašsko používá „holku“ ve stejném významu. On je i jiný??
Někdy zaměňuji holky za děvčata.
0 Nominace Nahlásit |
Pro holky používá kérkonošské nářečí slovo „děuky“.Má babička tak mluví dodnes a byla sranda,když sem k ní vzala holky pražandy ze školy.Holky měly tílka na ramínkách,což u naší babičky je naprosto nepřípustné a řekla jim"Děuky jedny,vždyť se nastydnete!"Holky se začaly smát,že mám babičku s vyřídilkou a jedna koukala divně,že jí babi nadává.A nedaleko 15km od nás,kde už nebyly Sudety a naše babi říká,že to už jsou ti v kraji,tak tam prarodiče kamarádky říkají holkám ďučata.Jinak já a ostatní vrstevníci,kteří nemluví nářečím,tak používáme holky.A druhá babi mi říká děvče děvče,co si to dělala?:-)
3Kdo udělil odpovědi palec? annas, anonym, elektrikář
před 5176 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jestli má výraz „holka“ v Čechách jiný význam,než na
Moravě,nevím o tom.
Obráceně – na Moravě výraz „kluk“ ?
0 Nominace Nahlásit |
Tak snad se připojí nějaký Čech… Mám sice v Čechách rodinu, ale s tímto významem jsem se tedy nesetkala, pro mě novinka…
Popelko, v Čechách prý je toto slovo téměř hanlivé. Nedávno jsme o významu diskutovaly se známou. Ale nějak jsme nedošly k závěru, proto jsem dotaz vložila.
Tak já nevím,já používám slovo holka často a nevím o tom,že by to mělo mít nějaký jiný význam. Používám ho třeba,když mluvím o své dceři.....ta moje holka atd…tak jen teď doufám,že to nemá nějaký hanlivý význam.
annas | 5284 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2622 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1345 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1059 | |
Kelt | 1003 |
Astronomie |
Fyzika |