Odpoveď byla označena jako užitečná
Projděte si diplomovou práci
MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ
AGRONOMICKÁ FAKULTA
JANA STRNKOVÁ
Stanovení texturních vlastností sýru zrajícího pod mazem
objektivními metodami při různých způsobech skladování
Jana Strnková, 2012
Mendelova univerzita v Brně
Agronomická fakulta
Ústav technologie potravin
--
"V práci šlo o stanovení a zhodnocení texturních vlastností tvarůžků skladovaných v různých teplotních podmínkách s cílem najít optimální způsob skladování z hlediska výsledné textury tvarůžků.
Vzorky Olomouckých tvarůžků byly skladovány v různých
podmínkách (chlazení a kombinace chlazení/mražení). K testování byl
použit penetrační test se sondou tvaru tyčka a penetrační test se sondou
tvaru kulička.
Na základě variability získaných výsledků byl vhodnějším testem pro stanovení texturních vlastností tvarůžků penetrační test se sondou tvaru tyčka.
Z hlediska výsledné textury
tvarůžků byl vyhodnocen jako nejlepší způsob skladování chlazení (A),
kdy tvarůžek prozrál do homogenní konzistence v celém svém objemu –
tvrdost se pohybovalav rozpětí 1,26 až 2,15 N.
U způsobu skladování chlazení/krátkodobé zmražení (B) nedocházelo
k optimálnímu prozrávání tvarůžků a jejich struktura byla
nehomogenní –
tvrdost se pohybovala v rozpětí 1,38 až 1,72 N. Tento způsob skladování
není z hlediska textury tvarůžků příliš vhodný.
Způsob skladování chlazení/dlouhodobé zmražení (C)
Z půrzkumu vyplývá, že tvarůžky je možné zmrazit. Ale nikdy jsem nezkoušela, neměla jsem jich velké množství. Stačilo tak na naložení.
2Kdo udělil odpovědi palec? Drap, independent
před 1786 dny
|
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?zjentek Nahlásit |
Otázka nemá žádné další odpovědi.
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |