Po prostudování etiket jsem se s tím několikrát setkala.
Podle mě by to snad „zdravé potraviny“ obsahovat neměly!
Jaký názor na to máte VY???
Děkuji.
ad Mc Merkurion
Ačkoliv je kyselina citronová považována za bezpečnou látku, neměla by být konzumována ve velké míře. Je třeba také hledat rozdíl mezi přírodní kyselinou citronovou z citrusů a kyselinou, vyráběnou průmyslově z vápna, plísně a kyseliny sírové.
zdroj – http://www.sportuj.com/view.php?nazevclanku=kyselina-citronova&cisloclanku=2015070002
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 10Pro koho je otázka zajímavá? annas, mosoj, johana 56, briketka10, atlas, chachar1922, anonym, da ny, gecco, Mimozemšťan před 3273 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Větší blbost než je v odkazu ani nemůže být. Než to trochu rozvedu podotýkám, že jsem celý svůj produktivní život pracoval ve výrobně kyseliny citronové.
1. Kyselina citronová není potravina ale je vedená jako přídatná
látka, proto to éčko.
Dříve ( asi tak za 1. republiky !) se kyselina citronová získávala přímo
z citronů. V Evropě hráli prim Italové. Dnes se se takto vyrobená KC
běžně nevyskytuje pokud vůbec. Někdy kolem roku 1930 se začala KC
vyrábět fermentací nejprve tzv. povrchovou, nejnověji hlubinnou. V Evropě
se touto cestou ( z melasy) začala vyrábět KC nejdříve v ČSR a Itálie
nám nemohla přijít na jméno.
Surovinou pro fermentaci je cukr v jakékoliv formě ! Nejvíce se
zpracovávala melasa z cukrovaru, kde se zužitkoval zbytkový cukr, který
v melase po výrobě cukru zůstal ( byla to levná a dostupná surovina).
Kyselina sírová, vápno, kyselina solná , hydroxid sodný a desítky
dalších chemikálií slouží v technologickém procesu jako pomocné látky
sloužící k izolaci a čištění kyseliny citronové, která vznikla
fermentací za pomoci plísně aspergilus niger !!!!!!!!!! Nejsou to suroviny.
Surovinou je pouze a jedině ten cukr.
Prostě plíseň aspergilus niger umí přeměnit cukr na kyselinu citronovou stejně ,jako určitý druh kvasinek umí cukr přeměnit na špiritus při lihovém kvašení.
Výroba KC je velmi složitý proces, zahrnující fermentaci, izolaci KC a její čištění. Čistící procesy byly tak účinné, že nám na koci linky vypadával krystal KC vyhovující anglické normě BP, a bez jakého dalšího dočisťování tento krystal splňoval další kvalitativní normy jako p.a dokonce i lékopisnou normu !!
KC ale není potravina a je to kyselina. Takže samotnou pojídat není vhodné, nicméně chtěl bych vidět tu zkroucenou pusu po požití. Přesto jsme ji běžně v průběhu procesu používali.
KC je velmi žádaná a je téměř ve všem . Nejvíce se jí spotřebuje
v potravinářství v nápojích a jako konzervační a dochucovací
prostředek.
V pracích prášcích nahradila fosfáty. Již dávno se fosfátové prací
prášky nesmí používat. Používá se ve stavebnictví i ve
strojírenství. Farmaceutický průmysl má také velkou spotřebu.
V neposlední řadě ji obsahují kdejaké čisticí prostředky.
Přírodní kyselinu citronovou lze dnes získat jedině tak vymačkáním citrónu.
Kyselina citronová není syntetická, ani nemůže být. Kyselina citronová je extracelulární metabolit plísně aspergillus niger. K žádné syntéze nedochází !!
BTW. Výroba penicilinu se děje podobně, to jest fermentací z plísně a extrahuje se z roztoku dokonce butylacetátem.
Upravil/a: mosoj
2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Lamalam, hanny 2 Nahlásit |
Kyselina citronová je běžnou a přirozenou součástí celé řady ovoce a zeleniny.
5Kdo udělil odpovědi palec? hanny 2, Mc Merkurion, Klaproth, gecco, Mimozemšťan
před 3273 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Palmový olej a palmový tuk by dle mého názoru určitě obsahovat neměly.
0 Nominace Nahlásit |
Problém – jako „produkty zdravé výživy“ to prezentuje výrobce či
prodejce – to s realitou nemá žádnou souvislost…
😉
4Kdo udělil odpovědi palec? annas, hanny 2, Mc Merkurion, da ny
před 3273 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Kyselina citronová je stejná jak přírodní tak syntetická. Plíseň je
speciální a bezpečná kultura. Kyselina sírová slouží jen k vytěsnění
kys. citronové z citronanu vápenatého, do výsledného produktu se žádná
z těchto látek nedostane. A i kdyby, síran vápenatý není nijak
nebezpečný.
Vy jste určitě ten typ lidí, co říkají,,Ééčka". Rozdíl hledat
můžete, ale nenajdete. Vždy to bude C6H8O7.
3Kdo udělil odpovědi palec? hanny 2, Mc Merkurion, Lamalam
před 3273 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
… no,neměly by,ovšem je otázka,jestli zdravou potravinou myslíme
rostlinej tuk vyrobenej chemickou cestou,anebo přírodní >
předpokládám,že když jej používaj domorodci,je pro ně přírodní –
pro mě je přírodní a zdravá potravina máslo a sádlo…
kyselina citronová > nevim co je na ní špatnýho…
ad doplnění:
— už moje babička říkávala: „všeho moc škodí“ ---
… do piva ji nedávaj a do grogu si ji dám jen trochu,v uzeným neni a
v mase taky ne,tak kde bych ji mohl spotřebovat hodně…
Upravil/a: Mc Merkurion
0 Nominace Nahlásit |
kyselina citronová ano, palmový tuk v žádném případě! Ale je dost těžké se mu vyhnout, když je téměř ve většině potravin..
0 Nominace Nahlásit |
to sa pýtajte konšpirátorov a magorov bez štipky znalosti chémie, biológie a sedliackeho rozumu......nám aj tak neuveríte
a nie je mi jasné, čo je zlé na palmovom oleji, ak je bio, teda kvôli nemu nepadajú pralesy? ani len lekári sa nevedia jednoznačne dohodnúť či je zdrvaý alebo nie......ešte pred prá rokmi bol kokosový škodlivý – dnes je ,,dobrý na všetko"
ak nie ste chorá, neprežívajte tú zdravú stravu toľko – v česku je aj tak väčšina biopotravín falošná......a pre každého človeka sú zdravé rôzne potraviny, nie je len zdravá a len nezdravá vec.....to sú kecy ženských magazínov
Upravil/a: Šidlo
0 Nominace Nahlásit |
Ano je, nevidím v tom nic špatnýho. Nemáš jasno v pojmech olej a tuk. Pokud považuješ za tuk automaticky ten tzv. tvrzený tuk, tak to máš napsat, tam začíná problém nezdravých laciných potravin.
0
před 3272 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Mosoji, teď jsi pěkně propálil, kde jsi pracoval. Pokud se nepletu, tak KC se u nás vyráběla jenom v La… v Ka…, nebo se pletu? Dělali jse tam i Vitacit, že jo?
ad Šidlo – já to až tak neprožívám,ale zajímají mě názory všech,co si o tom myslí nebo co o tom vědí. Díky!
…atlas > souhlasím,je skoro všude,neni divu proč,ale i tak jsou možnosti,jak se mu vyhnout > v másle neni > ale v ramě ano ,v sádle neni,ale ve 100% ano a tak bych mohl pokračovat…
Souhlasím s Mc Merkurion 😉
Když pominu prodejny zdravé výživy, někteří výrobci se u svých
výrobků zbavují palmového (i slunečnicového) oleje a tuku.
Mnoho dalších ho začalo cpát všude :(!
„Projela“ jsem ze zvědavosti spoustu sušenek, tyčinek, keksů apod.,
zejména těch cílených na děti.
Je velmi málo výrobků v regálech obchodů, kde není palmový olej a tuk
(viz. zn. Opa**a)
Zničili, co se dalo ;)
Vracím se k domácímu pečení z másla a řepkového oleje, když už je
chuť na sladké. Pokud v moučnících není „tuna“ tvarohu , vyjdou
i levněji. Vím, co jím… 🙂
Drap | 3408 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2007 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1339 | |
zjentek | 1202 | |
hanulka11 | 1028 | |
elkon | 962 | |
quentos | 955 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |