Avatar uživatele
Mravenec

Je rozumné konzumovat sušený syrovátkový protein, jako proteinový nápoj, který je již rok prošlý?

Našel jsem tento uleželý kus ve skříni. Původně stál skoro 500,– Kč. Je bezpečnější ho vyhodit, nebo se mi nemůže při konzumaci nic stát? – například průjem,… Může se vůbec na sušeném prášku něco zkazit?

Dodávám že je nádoba uzavřena jako z prodeje, takže nebyl nikdy ani načatý.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Filip84 před 672 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Filip84

Odpoveď byla označena jako užitečná

Přece jen ale existuje způsob, jakým zkažený protein poznat. A ten se označuje jako Maillardova reakce. Ve většině proteinových přípravků zůstane zbytek mléčného cukru z doby, kdy byla syrovátka extrahována z mléka. A právě laktóza začne reagovat s bílkovinami, čímž dojde k jakési degradaci jedné z klíčových aminokyselin, a sice lysinu. Na první pohled by se tato reakce měla projevit odbarvením (vyblednutím) proteinu.

Podrobnosti najdeš tady:

https://www.svet­fitness.cz/cla­nek/prosly-protein/,

o Maillardově reakci se pak píše tady:

https://www.bez­pecnostpotravin­.cz/az/termin/92038­.aspx

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Mravenec Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
elkon

Vyhodit, nestojí to za zdravotní problémy.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
kasdanman

Obecně sušené věci v původním a neporušeném obalu mají při správném skladování skoro neomezenou trvanlivost. Jinak mi přijde vtipné, že tady někteří radí vyhazovat sušenou věc a pak do sebe nalejou z pet láhve colu :)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Mravenec

Super článek, díky.

Avatar uživatele
Mravenec

Asi to tak dopadne, jen mě mrzí ty chechtáky. 😣😣

Nový příspěvek