Rozumím tomu správně?
jednoduché sacharidy=jednoduché cukry
složité,složitý,komplexní
sacharidy=složité,složitý,komplexní cukry
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2685 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Už jsem vám to jednou vysvětlovala., projděte si znova. vysvětlení mgr. Vlastimila Chadima.
"1. Jednoduché sacharidy dělíme na další dvě skupiny:
Monosacharidy (tvořeny jedním cukrem)
Disacharidy (tvořeny dvojicí monosacharidů) – patří k tzv. oligosacharidům.
2. Druhou skupinu – složité sacharidy tvoří polysacharidy, které jsou zásobní formou rostlinných a živočišných buněk (škrob, dextriny, glykogen).
Hlavním zdrojem škrobů jsou obilniny a výrobky z nich, luštěniny, brambory, ořechy, olejnatá semena a některá zelenina. Glykogen je zásobní forma cukru živočišných buněk. Najdeme jej především v játrech a v ledvinách. Zvěřina, koňské a králičí maso mají též jisté množství svalového glykogenu (maso je slabě nasládlé)"
http://www.nutrivia.cz/cukry-rozdeleni.php
K příspěvku v diskuzi. Také mám dojem, že jsem už vysvětlovala.
Znova vkládám vysvětlení. Musíte si uvědomit co patří mezi jednoduché cukry
Co říká etiketa: obsah sacharidů a cukru
Co znamená např. údaj na obalu: 100 g výrobku obsahuje 60 g sacharidů, z toho 20 g cukru:
Takže sacharidy jsou všechno, co se k nim řadí, cukry jsou jen cukry jednoduché.
https://www.vitalia.cz/clanky/napisy-na-potravinach-cukry-a-sacharidy-nejsou-totez/
Upravil/a: annas
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit |
Ano, ty jednoduché jsou mono-, di-, tri-, případně tetrasacharidy.
Patří sem fruktóza (ovocný cukr), laktóza (mléčný), sacharóza (řepný
a třtinový), glukóza (v krvi) a mnoho dalších.
Složité cukry jsou polysacharidy – celulóza, škrob, chitin (u hmyzu). Na
rozdíl od jednoduchých cukrů nejsou rozpustné ve vodě a nechutnají
sladce.
0 Nominace Nahlásit |
Já jen nechápu popisek na výrobku. Obsah sacharidů 50 gramů, z toho 25 gramů cukry. V tomto je to myšleno jak? Jak poznám co je co.
"Mezi sacharidy patří různé látky: cukry, škrob a dokonce i vláknina.
Podle počtu cukerných jednotek se sacharidy dělí na monosacharidy,
oligosacharidy a polysacharidy. "
„Základní stavební jednotkou všech sacharidů jsou cukerné jednotky,
kterými jsou monosacharidy, které jsou samy o sobě nejjednoduššími cukry
vůbec“
„Mnohé ze sacharidů jsou významné přírodní látky, řada dalších byla
připravena synteticky.“ Sacharidy jsou zdrojem energie.
Zbytek podrobně vysvětlila annas 🙂
Laicky řečeno:
V rohlíku, knedlíku, chlebu, rýži těstovinách jsou sacharidy
(od 20 – 55g ve 100g výrobku. Chuť není sladká, jsou bez cukru.
Koupíte si sušenky, koblih, vánočku a tam jsou sacharidy z obilné mouky
atp. a sladká chuť díky přidanému cukru.
Výrobek má tedy50g sacharidů, z toho 25g sladidla. Obvykle je ve složení
uvedeno, zda glukosa, sacharosa či fruktosa apod. V takových např.
sušenkách je 25g sacharidů, jakosladidla – cukru /rychlého/.
Zbytek do 50g celkového obsahu sacharidů jsou škroby, celulosa, vláknina =
postupně se uvolňující energie.
Našla jsem i odkaz s vysvětlením:
https://www.vitalia.cz/clanky/napisy-na-potravinach-cukry-a-sacharidy-nejsou-totez/
Nevšimla jsem si vašich údajů, vysvětlila jsem na jiném příkladě.
Jak poznáte? Musíte si zapamatovat, co jsem cukry, to, co sladí. Sacharidy je širší pojem – co do výrobků dávají, zřejmě všechno neuvádějí, všimnu si někdy, takže může to být např. co je uvedené jako komplextní sacharidy, tedy polysacharidy.
25 gramů cukru – jednoduchých cukrů – např. řepný nebo třtinový cukr apod. – sladká chuť.
Zbytek jsou polysacharidy – celulóza, vláknita, škrob atd. – zasytí.
Jinak to vysvětlit nejde. musíte si zapamatovat, co který pojem znamená.
Drap | 1712 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |