Z pohledu diabetika: jestli vlastně můžu jíst ovoce. Fruktóza má nízký glykemický index, takže jako sladidlo je pro cukrovkáře přijatelné. Je na trhu fruktóza nebo fruktózový sirup?
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? marci1 před 1308 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Mýlíš se. Role fruktosy při diabetu není tak úplně jednoznačná jako role glukosy. Glukosa se v organismu zpracovává plošně (jde o výživu buněk), fruktosa pouze v játrech. A na její zpracování játry nemá vliv insulin, ale jiný hormon. Fruktosa tudíž neúměrně zvyšuje glykemii a na tento nárůst přitom organismus adekvátně nereaguje hladinou insulinu (protože organismus „ví,“ že na zvýšenou glykemii způsobenou fruktosou nemá insulin vliv). Konzumace fruktosy v ovoci (a zelenině) je asi OK, ale používat fruktosu jako sladidlo OK nebude, nadměrná konzumace vede ke steatose jater (právě z důvodu zpracování výhradně játry a tím jejich přetěžování). A třešinka nakonec: jedním z metabolitů (tedy látek vystupujících z této biochemické reakce) zpracování fruktosy je … glukosa…
Dopl.: vlastně ale neodpovídám na otázku. Dopručuji viz Zdroj: na str. 34 odstavec „Skladba sacharidů“ – zajímavé jsou ale i jiné části toho dokumentu.
Upravil/a: cochee
2Kdo udělil odpovědi palec? Kepler, aliendrone
před 1308 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
V odkazu jsou informace (nelze zkopírovat): 🙂
https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Cukr,-nebo-glukozo-fruktozovy-sirup-Po-nahrazce-rostou-speky__s10010x7855.html
2Kdo udělil odpovědi palec? Kepler, aliendrone
před 1308 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Zkoušíš nás esli ňáký beykárny ze školy ještě pamatujeme? ;) :D
Biochemie a potravinářská chemie nikdy nebyly moje parketa, já spíš inklinoval k jiným odvětvím. ;) :) Ovšem pamatuji, že v ovoci je nejen „ovocný cukr“ (fruktóza), ale např. i glukóza (hroznový cukr). Každopádně na trhu (v obchoďácích) se normálně prodává potravinářská fruktóza, ale bacha! je to s ní jako s glukózou – podobně jako glukóza NENÍ moc sladká (myslím z hlediska chuti) v porovnání se sacharózou. Takže sladit se s ní sice může, ale kulinářské zázraky nečekej. :)
0 Nominace Nahlásit |
cochee: já měl za to, že nízký glykemický index je docela zásadní, protože nezpůsobuje rychlý nárůst glykemie, což může mít dost blbé následky. Index fruktózy je jen 20% oproti glukóze.
Jenže glykemický index je o „vahách,“ kde na jedné misce je působení sacharidů na vzrůst glykemie a na „protimisce“ je účinek a reakce insulinu na tento nárůst. A jak jsem psal, insulin je na fruktosu krátký. Jeho roli, pokud se dobře pamatuju, přebírá v případě fruktosy jakýsi druh růstového hormonu. A zatímco insulin působí tak, že dovolí buňkám nabrat glukosu (z vnějšího prostředí) a „najíst se,“ tak ten zmíněný hormon působí tímtéž způsobem na fruktosu – ovšem pouze v buňkách jater. Následná steatosa jater spolu s doprovodnými jevy (ukládání břišního tuku atd.) má pak ale zpětný vliv na insulinovou resistenci (čili metabolismus glukosy) diabetika. Je to zkrátka složité…
Jestli máš sháňku po alternativních sladidlech, můžu doporučit čekankový sirup, ale je drahý, nejzdravější jsou prý obilné sirupy (sladěnka, kukuřičný, rýžový), ale musíš jich zase dát o něco víc. Taky miluju chuť melasy, ale snažím se ji nepoužívat tak často. No a pak tekutá stévie, dělají se různé příchutě, ale v obchodech jsem na to ještě nenarazila, zatím jen na internetech, ale možná blbě koukám.
Poté, co jsem nahlédl do odkazu mám konečně odpověď: ano, kromě fruktózy tam je i glukóza a někdy i sacharóza.. Dík, zajímavé čtení.
Drap | 3383 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2006 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1318 | |
zjentek | 1192 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 951 | |
elkon | 946 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |