Současně je v krámech octů jako hub po dešti. Člověk by se nedivil už ani tomu, kdyby jeden ocet za 13 kaček byl jaksi prospěšný a druhý za 9 kaček vyloženě škodlivý. Ví někdo k problematice více?
A je v této konzumní době fakt nutné mít v malíku všechny možné technologie výroby, jakými/kterými lidstvo disponuje, abychom si případně nezkracovali život už jen pouhou neznalostí skutečnosti a nedůkladným/nepromyšleným nákupem si případně zdravotně neublížili?
Tak než jsem se s otázkou „vyprdelil“, tak „noname“ octy již stojí 13 kaček, zatímco ty značkové mnohem více (také mnoho druhů běžné perlivé minerální vody šlo od té doby z 11 kaček někam k 18 korunám za litr a půl, bo… za to jistě může elproud 🤷♂️), ale to s otázkou zase tolik nesouvisí. Co mě zajímá jsou ty postupy výroby běžných octů. Slyšel jsem, že ocet, který jako hotový výrobek se bude chovat, chutnat i vonět stejně, byl přitom vyroben třeba zcela odlišnými postupy (technologií výroby), přičemž jako výsledný produkt se dělí na „prospěšný“ a pak vyloženě škodlivý. Snad jsem se vyjádřil srozumitelně. Moc se o tom nemluví, ale skutečně je prý možno vyrobit ocet, který vám po požití v rozumné míře zase tolik neublíží a pak že je možno vyrobit LACINO tentýž ocet, který vás ovšem po požití tak nějak dobije (a to ne jako baterku, jestli si rozumíme). 🤷♂️
Článek na internetu, kde jsou popisovány zásadní rozdíly mezi jednotlivými běžnými českými octy, které se ovšem senzorickými vlastnostmi NIJAK neliší, již nemohu dohledat. Ovšem utkvělo mně v paměti, že ocet Pikant a Bzenecký byli ti „klaďasové“, zatímco vše ostatní byl plebs.
Ví někdo více? Dokázal by to vysvětlit?
Zajímavá 0 před 829 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Těžko říci.
Kvasný ocet lihový x octová kyselina, zředěná vodou.
Podíl těkavých látek.
„…. vzorky kvasných lihových octů se oproti syntetickým octovým
kyselinám zředěným vodou liší ve složení těkavých látek, a to
především obsahem ethanolu a ethylacetátu (indikátory kvasného procesu).
…..“
https://gcms.cz/article/531
Může to být podobné, jako s mléčnými aj. výrobky, potravinovými
doplňky. Platíme za značku/jméno.
0
před 828 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |