Avatar uživatele
anony.M

Jsou v mražené zelenině ještě vitamíny?

Když jí upravím vařením,nebo podušením..?Nebo když jí na pánvi dusím s masem třeba půl hodiny, zůstanou tam ještě nějaké vitamíny?…

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3912 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
johana 56

Dlouhodobým mražením zelenina ztrácí nejen vitamíny,ale také chuť a vůmi.V dnešní době není problém koupit čerstvou zeleninu v menším množství kdykoliv,rozhodně je s ní jídlo chutnější.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
briketka10

jsou samozřejmě a když ji budeš vařit na
páře, tak je nejlépe všechny uchováš :))
Doplňuji:
http://womanon­ly.topzine.cz/jak-varit-v-pare-zachovejte-chut-i-vitaminy-kazdeho-jidla/
Zeleninu můžete vařit i v páře – pro uchování více vitaminů a minerálů. Jak na to? Do hrnce nalijte asi 2 cm vody a vložte do něj napařovací podložku. Na ni rozložte zeleninu a přikryjte pokličkou. Vodu přiveďte k varu a vařte podle druhu zeleniny 8–15 minut. Během vaření vyzkoušejte, zda už je měkká. Zeleninu vařte přikrytou. Pouze zelí, kapustu a květák vařte odkryté, aby z nich unikly čpavé látky. Po uvaření zeleninu nenechávejte ve vývaru, ale uložte ji zvlášť.
Náš tip: Mladé lístky kedlubny využijte na ozdobu salátů či zapečeného pokrmu. Obsahují více minerálů a vitaminu C než sama kedlubna!

Upravil/a: briketka10

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Zbynas

Zmrazená zelenina se často považuje jen za náhražku čerstvé. Existují však situace, kdy je nutričně mnohem cennější. Zmrazovací proces musí ale proběhnout co nejdřív po sklizni. Jen tak si zelenina zachová vysokou jakost. A to nejen nutriční, ale i chuťovou. Například zelený hrášek musí být zmrazen nejpozději do tří hodin po utržení, protože se v něm při skladování mění cukr na škrob, čímž ztrácí svoji přirozenou chuť.

http://www.no­vinky.cz/zena/styl/1139­70-zmrazena-zelenina-je-nekdy-lepsi-nez-cerstva.html

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Otázkou je, jaká zelenina byla hodnotně zmražena a zda v ní vůbec nějaké vitamíny před jejím zmražením byly (z obchodů).
Zelenina se nemá vařit déle jak 15 minut, pak je to spíšezdroj vlákniny.
Rychle podléhá zkáze a hnilobný proces nastává již hodinu po dovaření. Tehdy se vytrácí a mění to, co v ní ještě zůstalo hodnotné.
Ideálně:
Krátce restovat, vařit, dusit.
Co nejdříve zbaštit 🙂.
Pokrm nenechávat do druhého dne.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Nějaké ano, ale méně než v čerstvé zelenině.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

V současné době je výroba mražené zeleniny na vyšší úrovni, než kdysi. Vitamíny v ní jsou zachovány, obzvláště u prémiových výrobců.
Podíl vitaminů je v mražené zelenině oproti dlouho skladované zelenině vyšší.
Doplňuji:
http://www.chy­trazena.cz/co-zaruci-kvalitu-mrazene-zeleniny-1438.html

Upravil/a: marci1

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
novaky

již existuju metoda, původně vyvinutá pro stopy neurotik na mozek, která říká, že vitaminy naměřené v potravě nijak nesouvisí s vitaminy v těle. Úpravou potravy s měřitelným množstvím vitaminů /chlazení, zahřívání, skladování, sušení, tabletky/ se stávají pro organismus zcela nevyužitelné. Projdou – a ty víš kudy. Jedinou cestou, jak získat vitamin, je sníst něco syrového. Pokud tak činit nebudeš, dostaneš nějakou civilizační chorobu. Dobrou zprávou je, že tělo potřebuje vitaminů opravdu jen stopové množství

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
lucinka2001

Myslím že áno , v čerstvé více :D

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
tutu2000

male mnozstvi nez v cerstve

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Jakub Tlapal

Taky si myslím, že to s tím mražením není úplně ideální. Nejlepší je jíst vše čerstvé, ale samozřejmě taky máme zmražené sezónní ovoce, protože přes léto to nestíháme sníst a v zimě to přijde k chuti. Nespoléháme ale na to, že je to pořád plné vitamínů, tak si přes zimu kupujeme radši vitamín C a D z https://www.sen­zamedical.cz/znac­ka/senza-medical/ .

Nový příspěvek