a také uvedl na trh. Jaká firma a jaký výrobek to byl?
Doplňuji:
myslel jsem tzv. éčka a podobné chemikálie (ale to neznamená že sůl není
chemikálie :D a díky za odpověď)
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 3725 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Éčka v potravinách
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10435014826-ecka/
Prvné „éčka“, i když ne zatím umělá,, souvisejí s Napoleonem..
"V roce 1869 vyhlásil císař Napoleon III. soutěž s odměnou pro toho,
kdo vymyslí uspokojivou náhradu másla. Toho byl tehdy velký nedostatek.
Panovník chtěl uspokojit nejenom prostý lid, ale hlavně svou armádu.
Nelehký úkol nakonec vyřešil lékárník a chemik Hippolyte Mège-Mouriès.
Náhražku másla vyrobil ze zbytků hovězího tuku, protože ten se dal levně
koupit na jatkách. Aby jeho pomazánka měla příjemnou smetanovou chuť,
přidal do ní svou tajnou ingredienci, kravské vemeno povařené v mléce.
Potlačil tak aroma loje a zvýraznil chuť másla. Použil značně zředěné
mléko, ve kterém bylo téměř 90 procent vody. Emulzi pak vytvořil
tradičním způsobem, stloukáním v máselnici. Mège-Mouriès soutěž
vyhrál a na světě se objevil první margarín. Ukázalo se ale, že margarín
neudržel dlouho svou konzistenci. Po nějaké době se od směsi oddělila
voda. Nastal čas, aby se do směsi přidalo účinné éčko. Nebyla to
žádná umělá chemikálie, ale vaječný žloutek. Obsahuje totiž lecitin,
dnes používaný jako přísada E322. Lecitin najdeme v každém živém
organismu. Jde o skupinu látek tvořících součást buněčné stěny. E322
se používá v některých margarínech a čokoládových výrobcích.
V čokoládě udržuje rovnoměrně rozloženou jemnou strukturu kakaového
másla. A kakaový prášek se lépe rozpouští v mléku. V poslední době
se E322 stále více vyrábí z levnější sóji.
atd.
--
Něco ještě v odkazu
http://www.relaxuj.cz/aditiva-chemicka-hrozba-dnesni-doby/771
"Chemicky vyrobená aditiva se objevila koncem devatenáctého století, více se ale začala používat až v padesátých letech minulého století. Zajímavý příběh provází vynález dusitanů. Za první světové války prý velení armád nevědělo, jak pro vojáky skladovat zásoby masa na jatkách. Posloužily k tomu nitráty (dusitany), které se začaly průmyslově vyrábět a užívat v trhavinách. Nitrátová sůl je však vysoce toxická. Stejně s tím, jak byl oslabován protivník trhavinami, tenčily se údajně i řady vlastních vojáků, poněvadž požívali maso naložené v dusitanové soli. I přes zprávy o hromadných otravách způsobených vyšším přídavkem dusitanové soli do masa a uzenin bylo její užívání v roce 1930 legalizováno. Aby se zmírnilo riziko otrav, musela se napříště používat pouze směs dusitanu sodného či draselného a kuchyňské soli.“
0 Nominace Nahlásit |
Správný název pro „éčka“ je potravinářské přídatné látky (ang. Food additive) a používají se od nepaměti – viz zmíněná kuchyňská sůl … Samozřejmě v druhé polovině 20. století byl seznam používaných substancí rozšířen o velké množství látek jak přírodního původu, tak uměle vyrobených …
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?mosoj Nahlásit |
To ti asi nikdo přesně neřekne,ale sůl neboli halit a chlorid sodný je
taky považována za chemickou látku,je asi taky chemikálie,co?
http://cs.wikipedia.org/wiki/Chlorid_sodn%C3%BD
0 Nominace Nahlásit |
když to vezmeš do důsledků, skoro všechny potraviny obsahují
„chemikálie“…
E 101 – ryboflavin je v droždí
E 100 – kurkumin v kurkumě
E 150 – karamel – pražení cukru
E 170 – uličitan vápenatý z vápence…
a mohla bych pokračovat hodně dlouho…ale to ještě neznamená, že všechny
éčka jsou ty škodlivé (třeba ty co jsem napsala jsou úplně bez
problémů)…je to jen jejich „kód“ pro rychlou orientaci…
myslím, že na tvou otázku neexistuje odpověď, protože pokud to někdy
někdo použil jako první chemický „sajrajt“, určitě ani nevěděl, že
to není zdravé pro lidský organismus a navíc se tím určitě nechlubil a
držel to jako svoje know-how…
0
před 3725 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |