Avatar uživatele
Pamprlice

Kdy se sklízí krmná kukuřice?

Všimla jsem si, že je ještě stále na polích kukuřice, teď tak dva metry vysoká. Kdy se tedy sklízí pro krmné účely?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? orestez před 5569 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Lencis

Optimální doba sklizně u silážní kukuřice nastává v okamžiku, když je z větší části ukončen přesun živin do zrna, v tu dobu se tzv. mléčná linie nachází asi ve dvou třetinách zrna. Tehdy dosahuje sušina zrna úrovně 45 – 55%, přitom zbytek rostliny je ještě z větší části zelený. Celková sušina sklízené hmoty by se měla nejlépe pohybovat v rozmezí 28 – 35%. Tehdy nedochází k odtoku silážních šťáv, zrno se dá vhodným technologickým postupem dobře narušit a naskladňovaná hmota se dobře dusá. Přitom je třeba vždy mít na paměti, že vývoj sušiny sklízeného porostu je dynamický proces, závislý zejména na stáří plodiny, vývoji počasí, ale i půdních podmínkách, hybridu a na dalších faktorech.

Běžně se však sklízí září – říjen 😉

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dandi

Sklizeň kukuřice
Záleží na směru pěstování a využití kukuřice.
Kukuřice na zrno – sklízíme při vlhkosti zrna 30 %, sklizeň je přímá, sklízíme zrno a slámu silážujeme.
Kukuřice na siláž a na zelené krmení – sklízíme na konci mléčně voskové zralosti, cca 35 % sušiny, sklízíme přímo, celou nadzemní biomasu.
Kukuřice na CCM – sklízíme při obsahu sušiny 45–50 %, sklizeň CCM představuje šrotování a silážování celých odlistěných palic.
Kukuřice na LKS – sklízíme při vlhkosti až 55 %, sklizeň LKS představuje šrotování a silážování celých neodlistěných pa­lic.

Zdroj: http://www.go­ogle.com/url?sa=t&sou­rce=web&ct=res&cd=1&ur­l=http%3A%2F%2Fbi­ologie.amoska­dan.cz%2Ffiles%2Fpr%2FK­ukurice.pps&e­i=Q7CVSq6NIIiH­sAbHlJXoBA&us­g=AFQjCNFDhwiW­MGRqo8Y0Y9jAv-oB7AeyGg&sig2=knLRC­J_8QhSRel-7LGJxPQ

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Attack-design

ted po celé září

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek