Existuje nějaký odhad, kolik lidí v ČR umí, nebo se učí moderní spisovnou arabštinu? Mám na mysli rodilé Čechy, nikoliv přistěhovalce nebo jejich potomky, kteří se tady již třeba narodili a doma mluví arabsky.
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? DoTazatel před 1856 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Arabština se vyučuje na vysokých školách. Můžete se podívat do odkazů, kde se učí arabština. v Praze na UK se otvírá obor arabistika , která se zabývá arabským jazykem, arabskou literaturou, kulturou a dějinami Blízkého východu
Ale stále jej jich málo.
Jinak se nabízejí kurs pro zájemce. Takže se nedá počet přesně zjistit.
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Já ne, mě si můžete odškrtnout. :D Každopádně o něčem takovém pochybuji. Myslím si, ale že existují odhady, kolik studentů v ČR se arabštině věnuje.
0
před 1856 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Na tuto otázku je těžké odpovědět. Počítáte i samouky?
Upravil/a: Pepa25
0
před 1856 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Já jsem se to třeba chtěl učit (no hlavně spíš persky), tek jsem si to předtím zjišťoval a musím říct, že je to celkem bída – ani překladatelů z arabštiny moc nemáme a skoro žádné tvůrce slovníků, učebnic.
Arabština není celkově ve střední Evropě (ani východní – spíš skoro v celé Evropě*) moc oblíbená a moc lidí nemá žádný vztah ani k a. kultuře, historii; nejenže vztah, ale vlastně ani povědomí.
*VB, Francie, Španělsko, možná Itálie s Německem by na tom mohly být líp, ale taky to není žádný zázrak.
Tady je třeba škola zaměřená na arabštinu:
http://www.arabstina.com/o-nas/
Některé školy sice nabízejí arabistiku (jako učivo arabské kultury, ale
jazyk samotný ne), takže tak jeden z mála oficiálních, kde se dá učit je
v odkazu výše.
Ani jazykově zaměřené školy (alespoň myslím) nenabízí moc arabštinu a ani o ni není nějak zájem.
Upravil/a: DoTazatel
0
před 1856 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Taky jsem to zkoušel, něco umím, něco ne. Možná si objednám učebnici. Mám i jazykové materiály. Doufám, že to zvládnu jako samouk. A kolik lidí se asi učí arabsky – nejprve spočítej ty, co studují arabštinu ve škole v kursech a pak samouky . Tipnul bych 1 – 15 tisíc.
0
před 1855 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekannas | 5284 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2620 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1345 | |