Je nebezpečná konzumace velkého množství kečupu každý den? Někde jsem četl, že kečup je zdravý (pomáhá předcházet rakovině?), ale platí to i při velkém množství?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? hanny 2 před 4295 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Ten poctivý, domácí z rajčat, soli, cukru a trochy octa nebo citrónu ti
jistě neublíží, ale kupované výrobky jsou často napěchovány
„umělinami“, které zatěžují organismus a nic užitečného na nich tedy
není. Kečup (nebo jakákoli potravina), co vydrží půl roku až rok je
krajně podezřelá…
Btw – To zdravé, co máš na mysli je lykopen. Tvoří se pouze v tepelně
upravených rajčatech, takže je i v protlaku, konzervovaných rajčatech
nebo i těch, která si sám převaříš. Největší koncentraci lykopenu
mají sušená rajčata, která pak ještě uvaříš a rozmixuješ (zvlášť
pikantní je to s černými olivami, EVO olejem, parmazánem a čerstvou
bazalkou). Je to neskutečně dobré a pokud rád výraznou rajčatovou chuť,
doporučuji ti si to vyrobit. Je to vynikající s uvařenými těstovinami
nebo noky, ale i k masu nebo jen tak na opečenou bagetu či
italský chléb.
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?briketka10 Nahlásit |
Záleží na tom, čemu se říká kečup. Když si konzument přečte
složení a obsah kupovaného balení a porovná s receptem na „domácí
výrobu“ kečupu (navíc
z kvalitních výchozích surovin) tak je asi jasné, že domácí nebo jiný
kvalitní kečup nebude nikterak zdraví škodlivý. Nevím ovšem jaká míra
je „velké množství“. Někdo tím může myslet půl l denně a někdo
5l. :))
0 Nominace Nahlásit |
Nebezpečná je v tom smyslu,že obsahuje velké množství cukru –
Kolik cukru obsahuje kečup
S dochucovadly zacházejte opatrně. Skrývá se v nich velké množství
cukru. Obrázek může vyvolat falešnou představu, že každý kečup má tak
nízký obsah cukru. Opak je pravdou. Některé kečupy obsahují naopak
větší množství cukru než třeba zmrzlina.
Jedna porce kečupu – 17 gramů – obsahuje 4 gramy cukru, což odpovídá jedné kostce cukru.
http://www.zbynekmlcoch.cz/informace/texty/jidlo-strava/kolik-cukru-obsahuje-coca-cola-kecup-dzus-zmrzlina-ovoce
A to,že pomáhá předcházet rakovině, se uvádí u takového množství
potravin,že by snad ani neměla existovat!
2Kdo udělil odpovědi palec? pusinka50, briketka10
před 4295 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Po zrušení potravinářských norem počátkem 90. let 20. století
došlo k úpadku kvality kečupů. Ty začaly být šizeny vodou se
zahušťovadly, barvivy a ochucovadly, byly do nich přidávány náhradní
levné suroviny, jako jablka či mrkev. K částečnému zlepšení došlo až
v roce 2003, kdy byla přijata Vyhláška č. 157/2003 Sb., která stanoví,
že výrobek označený jako kečup musí obsahovat 12% refraktometrické
sušiny, kečupy označené jako „Prima,“ „Speciál“ nebo „Extra“
musí obsahovat 30% sušiny.
I poté však někteří výrobci tuto vyhlášku nedodržovali, docházelo
buď k šizení nebo uvádění na trh podobných produktů, jako např.
„kečupová omáčka,“ která nesplňuje parametry pro kečup. Ani
dosavadní výsledky kontrol kvality kečupů nedopadly dobře, v některých
výrobcích byly objeveny jedy z plísní či pesticidy. [5] V současné
době je kvalita průmyslově vyráběných kečupů rozdílná. I proto si
některé hospodyňky vyrábí tuto pochutinu podomácku.
Zdroj:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ke%C4%8Dup
0 Nominace Nahlásit |
Nevím jak který, ale na vlastní oči jsem viděla, jak kečup vyšplíchnutý na stěnu úplně „vyžral“ barvu 🙂
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |