Avatar uživatele
tendruhy

Kterou zeleninu vaříte? Která chutná po uvaření?

Zajímají mě třeba ředkvičky, nebo takový ten brokolicový „stonek“ nebo jak to nazvat. Taky mě zajímá jestli děláte polévky z nějaké ne moc konzumované zeleniny.

Díky

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? aliendrone před 1688 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
elkon

Pokud není nutno vařit, je zelenina lepší syrová, nebo jen lehce spařená. Zvlášť v polévce.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
aliendrone

Přednost dávám syrové (já sežeru i syrové brambory, když je loupu – abys chápal) Nicméně v polévce bych syrovou polévkovou zeleninu jako elkon asi nedal. Nemám rád převařenou „rozblemcanou“ zeleninu, jak se NĚKOMU stává u vývarů, když se mrskne spolu s masem do papiňáku. (to už je lepší ji pak propasírovat do polévky).

Zejména VELKÉ kusy vařené zeleniny mi moc nejedou a to ani když jsou správně uvařené (nerozvařené). Jinak jím vařené zelí, špenát atd. (vepřo, knedlo, ZELO) však to znáš, klasika. Dobře udělané zelí (zvláště červené) či špenát jsou MŇAMKA, ale problém je v tom „dobře“ – uvařit to umí kdekdo, jenže ono je to v tom ochucení, aby sis pošmákl. ;) :D :D

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Většinou vařím zeleninu jen do polévky, ve vývarech (tam někdy i ten brokolicový nebo květákový košťál, kořenovou zeleninu. cibuli, porek, kedluben, papriku), květák, před další úpravou.
Zelí, špenát, kapustu dusím. Zeleninu zapékám, peču (prokolici, lilek, cuketukarbanátky s masem i bez, podle strávníka). Výjimečně smažím.
Většinou zeleninu griluji (i na pánvi).
Ředkvičky se dají připravit s vejci podobně, jako houbová smaženice.

Kdo má už i lehčí dyspeptické potíže, je pro něj vhodná i krátká tepelná úprava zeleniny (paprika, rajčata, cuketa)
V zimních měsících je vhodné zeleninu i lehce tepelně upravit (ledviny to ocení). Organismus je třeba zahřívat, což znali naši předkové.
Konzumace syrové zeleniny v zimních měsících = rajčata, papriky, okurky, saláty aspol., je pro Středoevropana nepřirozená, nevhodná.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Mc Merkurion

… asi to nebude odpověď na otázku: ale nejčastěji pařák brambor, a když se uvařený přepasírujou přes prase, tak chutnaj skvěle …

před 1688 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
aliendrone

McMerkurion>>> Vox populi, vox Dei – bezkonkurenčně BEST volba! ;) :D

před 1688 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek