Avatar uživatele
Elk

Kuřecí řízky – křehčené a normální. Jaký je rozdíl?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? dave09, GM, flodur, hanulka11, tom004, dědapetr před 5031 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
dudu

Jednoduše řečeno křehčené maso, je maso upravené tzv. „nástřikem“ , což je voda se solí a různými ochucovadly. Tento nástřik může tvořit 20 někdy dokonce i 30% celkové hmotnosti tohoto masa. Výrobci hřeší na nezájem lidí o to, co si vlastně kupují. Naprostou výjimku tvoří lidé, co pečlivě čtou složení výrobků na etiketách a ti si určitě toto maso nikdy nekoupí. Až příště půjdete nakupovat a narazíte na křehčené maso, zkuste si jeho složení pečlivě prostudovat, možná budete překvapeni.
Co je vlastně křehčené maso?
V případě takto upraveného masa, už nehovoříme o mase, ale podle vyhlášky se jedná o masný polotovar, protože je do masa přidávána voda, sůl a různé chemické stabilizátory. Na etiketě tak často objevíte ve složení, že obsah masa je např. pouze 70%, zbytek tvoří voda, sůl a tzv. „zlepšovadla“.
Proč se maso křehčí?
Jedním z důvodů křehčení je to, aby se maso (hlavně kuřecí a krůtí prsa), která jsou sama o sobě suchá, stala křehčími, šťavnatějšími a chutnějšími, měla by se tak vlastně zvýšit kvalita tohoto masa. Avšak opak bývá pravdou, takové maso se někdy po rozmražení stává těžce uchopitelné, blátivé a je v něm cítit divná pachuť.
Dalším (určitě častějším) důvodem křehčení, je snaha výrobců, co nejvíce vydělat. Protože přidáním vody do masa se zvětší jeho hmotnost a tudíž i výtěžnost. Voda je levná a my jsme za ni ochotni zaplatit v domnění, že se jedná o maso. Můžeme to chápat jako čím více vody se do masa přidá, tím větší zisk mají výrobci, kteří využívají lidské neznalosti a pohodlnosti. Většina z nás se nezabývá čtením složení na výrobcích (a už vůbec ne u masa). No taky koho by napadlo, že maso, které si koupíme není už maso, ale něco zcela jiného.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
hanulka11

Křehčené maso si nekupujte- budete se divit při vaření co z masa zbyde. Je to totiž speciálně upravené maso do kterého se vpichuje voda ,sůl a jiné látky , při vaření z masa zbyde takový kousek , že se divíte. protože tím, že je plné toho"sajrajtu" tak váží stejně někdy i víc než kladické maso . Takže nepodporujte tento „trend“ a nepochutnáte si.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
tom004

Pro mne, křehčené = urychlovače zrání,zkřehčo­vadla(chemie),tak raději normální.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dědapetr

Křechčené jsou napíchány slanou vodou a normální jsou obyčejné.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
elektrikář

Koupil jednou Polské výroby 1 prso půl kg vyteklo z něj spousta vody
rozkrojil to obalil.Usmažil jako řízek. Nešlo to ukousnout.Sloupal jsem obal a obalil ješte jednou osmařil podruhé snědl.Ale stále tuhé.Polské křehčené kuře mi nesmí přez práh.

před 5008 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek