dudu
Jednoduše řečeno křehčené maso, je maso upravené tzv.
„nástřikem“ , což je voda se solí a různými ochucovadly. Tento
nástřik může tvořit 20 někdy dokonce i 30% celkové hmotnosti tohoto
masa. Výrobci hřeší na nezájem lidí o to, co si vlastně kupují.
Naprostou výjimku tvoří lidé, co pečlivě čtou složení výrobků na
etiketách a ti si určitě toto maso nikdy nekoupí. Až příště půjdete
nakupovat a narazíte na křehčené maso, zkuste si jeho složení pečlivě
prostudovat, možná budete překvapeni.
Co je vlastně křehčené maso?
V případě takto upraveného masa, už nehovoříme o mase, ale podle
vyhlášky se jedná o masný polotovar, protože je do masa přidávána voda,
sůl a různé chemické stabilizátory. Na etiketě tak často objevíte ve
složení, že obsah masa je např. pouze 70%, zbytek tvoří voda, sůl a tzv.
„zlepšovadla“.
Proč se maso křehčí?
Jedním z důvodů křehčení je to, aby se maso (hlavně kuřecí a krůtí
prsa), která jsou sama o sobě suchá, stala křehčími, šťavnatějšími a
chutnějšími, měla by se tak vlastně zvýšit kvalita tohoto masa. Avšak
opak bývá pravdou, takové maso se někdy po rozmražení stává těžce
uchopitelné, blátivé a je v něm cítit divná pachuť.
Dalším (určitě častějším) důvodem křehčení, je snaha výrobců, co
nejvíce vydělat. Protože přidáním vody do masa se zvětší jeho hmotnost
a tudíž i výtěžnost. Voda je levná a my jsme za ni ochotni zaplatit
v domnění, že se jedná o maso. Můžeme to chápat jako čím více vody
se do masa přidá, tím větší zisk mají výrobci, kteří využívají
lidské neznalosti a pohodlnosti. Většina z nás se nezabývá čtením
složení na výrobcích (a už vůbec ne u masa). No taky koho by napadlo, že
maso, které si koupíme není už maso, ale něco zcela jiného.
hanulka11
Křehčené maso si nekupujte- budete se divit při vaření co z masa
zbyde. Je to totiž speciálně upravené maso do kterého se vpichuje voda
,sůl a jiné látky , při vaření z masa zbyde takový kousek , že se
divíte. protože tím, že je plné toho"sajrajtu" tak váží stejně někdy
i víc než kladické maso . Takže nepodporujte tento „trend“ a
nepochutnáte si.
tom004
Pro mne, křehčené = urychlovače zrání,zkřehčovadla(chemie),tak
raději normální.
dědapetr
Křechčené jsou napíchány slanou vodou a normální jsou obyčejné.