Dobrý den potřebovala bych poradit, mám určit definiční obor funkce
1– log(x-1)>= 0
– log(x-1)>= –1 / :(-1)
log(x-1)>= 1
log(x-1)>= log 1
log(x-1)>= log..? tady vůbec nevím, poradíte mně prosím, jak to dál
dořešit? Děkuji moc, hezký den:)
Doplňuji:
http://www.priklady.eu/sk/Riesene-priklady-matematika/Funkcie/Definicny-obor-funkcie.alej
tak v tom případě cvičení 12 je špatně podle vašich odpovědí…
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 0 před 4333 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
V první řadě, zadaný výraz není funkce, ale rovnice, a nehledáme definiční obor, ale množinu řešení. Zadruhé, když násobíme nebo dělíme rovnici –1, obrací se nám znaménko > na < a opačně.
log(x-1)<= 1
Jaký logaritmus to je? Řekněme přirozený (základem je číslo e), ale lze to počítat pro jiný – vezmeme si krajní možnost, log(x-1)=1, potom x-1=e1=e; x=e+1
Odtušíme, že ostatní řešení budou buďto větší než vypočítaná
hodnota, nebo naopak. (Z analýzy – funkce logaritmus je prostá)
Když za x dosadíme 2, budeme mít log(1) <= 1; 0<=1, a tedy to platí.
A protože 2 je menší než e+1, výsledek bude x €
(-nekonečno, e+1>
Doplňuji:
Šlo by to i tak, jak jste pokračovala, ale máte tam chybu, je třeba
využít toho, že log o základu řekněme x z x = 1. Takže v případě
přirozeného logaritmu:
log(x-1)<=1
log(x-1)<=log(e) – ne log (1)
x-1<=e
x<=e+1
x€ ( – nekonečno ; e + 1>
Upravil/a: Fyzik
0 Nominace Nahlásit |
Zajdi na doučování. Všechno se tady vysvětlit nedá. Tak snad jen, že u desítkového logaritmu platí, že log 10=1 (ne, že log 1=10).
(Dále v matematice platí, že pokud v nerovnici provedeš násobení celé nerovnice –1čkou, otáčí se znaménko nerovnosti…ale to jen tak na okraj).
Jinak ale platí, že logaritmus je definovaný pouze v oboru kladných čísel.
0 Nominace Nahlásit |
Peggy92: A co je na cvičení 12 špatně – vysvětli nám to. Já to nepočítám celé, ale vidím tam zadanou FUNKCI a definiční obor se zjišťuje tak, jak vidíš – pod odmocninou musí být číslo větší nebo rovno nule, logaritmus je možný pouze z výrazu většího než nula (jak jsem uvedla, logaritmus je definovaný pouze v oboru kladných čísel)… a všechny ty podmínky musí být splněny zároveň…
Takže třeba u funkce y=log(x-1) musí být x-1 >0.....takže z oboru…
Ano, taky jsem názoru, že ln je přirozený logaritmus. Už jsem se ale setkal s tím, že přednášející přirozený logaritmus značil log (a vzhledem k tomu, že jsem na přednášky prakticky nechodil, tak mě to u zkoušky strašně zmátlo).
Jo takhle, ty myslíš to, že tam bylo napsáno loge(x), kde e je napsaný v dolnim indexu? Tak to nebylo.
Že to je přirozenej logaritmus bylo poznamenaný kdesi na papíře se zadáním (toho jsem si samozřejmě zprvu nevšim).
Fyzik:
Taková drobná připomínka: x nemůže být z intrevalu ( – nekonečno ; e
+ 1>. Do logaritmu pasujou jen kladný čísla.
Definiční obor fce? Nechceš spíš vědět, pro která x nerovnice platí?
Mimochodem:
log(1)=0
log(10)=1
log(100)=2
log(1000)=3
Kde fce „log“ je dekadický logaritmus (tedy logaritmus o základu 10). To je dobré specifikovat, protože někteří tak označují přirozený logaritmus.
annas | 5283 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2636 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1348 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1062 | |
Kelt | 1005 |
Astronomie |
Fyzika |