Jablečný? V pohodě.
Kilo jablek bez stopek a šušňů nastrouháme na hrubém nerezovém struhadle i se slupkami a jadérky. Vložíme je do pětilitrové sklenice, zalijeme vodou, přiklopíme talířkem a necháme v teple. Dvakrát denně obsah láhve promícháme.
Zhruba po 10 dnech, přestanou jablka kvasit, takže šťávu můžeme přecedit. Přecezenou šťávu opět přikryjeme a postavíme asi na 3 týdny do chladu. Poté ji zase přecedíme (přes gázu), nalijeme do lahví, zazátkujeme a uložíme v chladu.
0 Nominace Nahlásit |
Jablecny navod najdete treba zde http://www.zeny.cz/magazin/zdrava-vyziva/jablecny-ocet--domaci-vyroba.aspx
Kilo jablek umyjte, nastrouhejte i se slupkou a jádřincem (nejlépe na plastovém struhadle), vložte do skleněné nádoby a zalijte vodou tak, aby sahala pět centimetrů nad jablka (budete potřebovat přibližně 3 litry vody na jeden kilogram jablek). Přiklopte víčkem a nechte týden na teplém místě.
Dvakrát za den odklopte a promíchejte (dřevěnou vařečkou). Po týdnu sceďte, opět uzavřete nádobu a dejte na dalších 21 dní na temné místo, například do spíže. Potom přeceďte přes plátýnko, nalijte do lahví, uzavřete a uchovávejte v lednici.
Umytá jablka bez stopky a okvětí nastrouháme i s jádřincem, dáme do poloviny 5litrové sklenice a zalijeme vodou. Přidáme 100 g cukru na 1 litr vody a kůrku chleba, sklenici přiklopíme a necháme v teple kvasit.
Jednou denně promícháme dřevěnou vařečkou a necháme 2 týdny stát. Pak přecedíme přes plátno, vymačkáme a bez míchání necháme stát 6 týdnů. Pak několikrát scedíme -kvašení je ukončeno, až se na octu netvoří zátka.
0 Nominace Nahlásit |
Co je potřeba k výrobě domácího octa
•láhev bílého nebo červeného vína (bio)
•baňatá nádoba ze skla nebo kameniny
•gáza nebo bavlněný šátek
•dochucovače
Na výrobu domácího octa budeme potřebovat kvalitní víno, které je
nesířené nebo sířené pouze jemně. Jen takové víno je ke správné
výrobě octa vhodné, proto se poohlédneme po bio variantě, poptáme se
u vinaře nebo v podniku specializovaném na vína.
Vhodnou nádobu vínem naplníme, překryjeme gázou nebo bavlněnou látkou, abychom zabránili napadání nečistot a octomilek. Nádobu s vínem postavíme na tmavé a teplé místo. Octové bakterie se nejlépe rozšiřují při teplotě 24 – 28 °C. Když by byla teplota příliš vysoká, octové bakterie by odumřely a naopak by se rozšířily bakterie nežádoucí. Při nízké teplotě se stanou bakterie nečinnými (nevzniká kyselina octová).
Po několika dnech působení se ve víně vytvoří takzvaná octová matka – lepkavá hmota s konzistencí želé. Musíme dbát na to, abychom octovou matku neponořili a mechanicky nevtlačovali na dno. Octové bakterie by neměly dost kyslíku a odumřely by.
Ocet hotový za pár týdnů
Časově se dá výroba octa odhadnout na pár týdnů. V malém množství
(1 l vína) jej můžeme použít za cca 5 týdnů, ve větším množství
(až 4 l) si budeme muset počkat až 12 týdnů. Před použitím a
uskladněním je třeba ocet přecedit přes filtr nebo lněnou látku. Ocet
stáčíme a uchováváme v čistých a suchých lahvích.
dál čti v odkazu
Zdroj: http://clanky.vareni.cz/domaci-vyroba-aromatizovaneho-octa/
0 Nominace Nahlásit |
Dá z vinné révy,šťáva se nechá bez cukru zoctovatět bez kvasné rourky,jen zakrytá aby na to nešli octomilky.přesný návod neznám,jen že mě zoctovatělo víno.
0 Nominace Nahlásit |
Vyber si:
Zdroj: www.google.com/m?q=Dom%C3%A1c%C3%AD+v%C3%BDroba+octa&client=ms-opera-mini&channel=new
0 Nominace Nahlásit |
Vím že se ocet vyrábí kvašením bukových třísek ale to jen z literatůry technologiji neznám .Možná že by pomohla učebnice potravinářské chemie.
0
před 4854 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1712 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |