Avatar uživatele
Kepler

Máte nějaké vlastní vychytávky do kuchyně?

Každý mi potvrdí, že tření nebo strouhání česneku je dost otravné. Tak mě napadlo hodit stroužky do nádobky tyčového mixéru s rotujím nožem, určené pro nasekání zeleniny, ořechů apod. Stačí přidat deci vody a je hotovo za pár vteřin. Je to použitelné pro naprostou většinu receptů. Co jste vymysleli vy?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? dust8, seraphico před 1385 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
dust8

Dozvěděl jsem se, že vajíčko natvrdo se dá rozkrojit v půli nožem a pak se lehčeji loupe, ale není to můj nápad. Občas to používám a mohu to potvrdit.
EDIT: OK moje vlastní. Do smažených vajíček dávám kupu strouhané cihly a je to pak mnohem chutnější.

Upravil/a: dust8

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Justin1

Před mnoha lety jsem dostal nápad, že když chci na prkýnku krájet cibuli, postavím vedle prkýnka ventilátor a nechám ho foukat ze strany přes tu cibuli. Tím jsem se vyhnul slzení při krájení cibule.

Taky jsem dostal nápad, že zapojím remosku přes spínací hodiny a nastavím na nich čas vypnutí, abych se vyhnul spálení jídla, když zapomenu remosku včas vypnout.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
RyuzakiKate

Cibuli rozkrojím vejpůl, oloupu, jen nakrojím, rozpůlím horizontálně a krájím najemno, drží díky bubákovi dohromady, ten pak odříznu až nakonec, dokud neodřízneš bubáka, tak neslzíš :)
Pak při smažení na pánvi přidat kolečka mrkve a olej nebude prskat. Mám to od mamky a nedokážu vysvětlit, jak je to možné.
Pak taky dát mezi hrnec a pokličku vařečku, aby nevypěnila voda.
Taky jsem přišla na to, když osmaháváš základ do jídla, tak posolit, aby pustil vodu a můžeš osmahávat dál, aby to nebylo jen honem rychle pár sekund :))

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jiří Bohumil

No já ale spíše několik „vychytávek“ technického charakteru.
1.Co se týká elektrického automatického tlakového hrnce jsem už kdysi psal.
Na rychlé, hospodárné a hlavně bezpečné vaření a dušení a hlavně bez hlídání a bez odpouštění páry je perfektní.
Ale doplnil jsem jej ještě tlačítkem, kterým spustím jeho časování i bez natlakování.
Takže do vařící vody nasypu těstoviny, nastavím těch 10 minut a po stisku tlačítka „odčasuje“ přesně dobu vaření, pak hrnec vypne ohřev, zapíská a jsou vždy akorát.
Nebo zapnu ohřev na odhadnutou dobu a pokud je v něm tekuté, ohřeje se a pak se přepne na stálé přihřívání při cca 60 st.C.
2. Abych nemusel hlídat že už ta voda v tom hrnci vaří, nebo že je ohřáto, tak mám u sporáku signalizační zařízení, s malým čidlem s termistorem (v plastovém obalu na kablíku) který vložím do té vody v hrnci (možno použít i pro případný ohřev jiných tekutých pokrmů) a při dosáhnutí teploty nastavené na tomto zařízení (možno libovolně v rozsahu od 20 do 100 st.C, kdy se teplota ukazuje na digitálním displeji) mi, při nastavené teplotě, opět signalizuje její dosažení, a pokud je přes jeho zásuvku zapojen třeba přívod k el.vařiči, nebo tomu hrnci, tak jej i vypne.
3. Pro smažení máme i elektrickou pánev. Ta je sice regulovaná (vypínání a zapínání) termostatem, ale při rozehřívání je intenzita ohřevu zbytečně velká, je možné připékání. Takže do jejího přívodu jsem osadil plynulý regulátor napětí, čímž mohu nastavit plynule momentální výkon topného tělesa pánve.
4. Pro vaření (mimo ten „tlakáč“) a smažení (mimo tu el.pánev) a pečení používáme malou kombinovanou el.troubu s dvouplotýnkou.
Pro možnost časování, jak těch plotýnek, tak i té trouby, jsem použil „programovacího“ zařízení, které se používá u těch tlakových hrnců (koupené na Aliexpresu za 270,– Kč). S jeho využitím mohu přesně načasovat délku vaření, smažení, případně pečení a i s možností odložení o požadovanou dobu.
Takže výhody. Ráno odjíždíme, nebo jdeme na zahradu, případně do garáže.
Do jednoho aut. hrnce dáme vařit polévku. Do druhého brambory. Do trouby dáme péct třeba kuře. Vše na potřebnou délku vaření a s odložením pro ukončení na 12.00 hodin.
A po příjezdu, příchodu v poledne, „odkudkoliv“ máme uvařeno a upečeno.
Jinak, pochopitelně, je vše možné obsluhovat a spínat manuálně, bez využití těchto „vychytávek“ (podmínka mé manželky), takže pokud chce vařit ona a trávit čas v kuchyni „běžným“ způsobem, nic jí v tom nebrání. 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

… jo, před lety jsem tam postavil manželku a od tý doby se nemusim o nic takovýho starat …

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Rilika25

Příspěvek smazán administrátorem.

před 1166 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
GabulkaA

Ahoj, kuchyni jsme si nechali dělat od firmy. Máme ji spojenou s jídelnou. A vychytávky? No, spíš na spotřebiče. Vsadila jsem v celé domácnosti na Oravu. Ta je perfektní, doporučuju. Výborný produkty nabízí a hlavně jsou to držáky.

před 1306 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

dust: podobně jako ta vajíčka rozkrojím podélně cibuli a taky se pak lépe loupe. Ke krájení používám držák podobný hřebenu. Ten se zapíchne doprostřed půlky cibule, která se tak dá nakrájet i velmi na jemno.

před 1385 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek