Asi je to vyráběno „zdravěji“. Ale mejdlíčka jsem neobjevila ani na poutích.Nevíte někdo z čeho to proboha mohlo být? :D
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 11Pro koho je otázka zajímavá? ReHu, kenyrts, dudu, mosoj, johana 56, hanulka11, anonym, zl@tk@, anonym, marsy1, anonym před 4619 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
mám uloženy stránky od této paní moc se mi líbí a je zde povídání i o mejdlíčku- to ale byla fakt dobrůtka
http://jaruna7.bloguje.cz/533122-milovane-mejdlicko.php
Doplňuji:
zde je ještě pěkné vzpomínání o výrobě mejdlíček
http://www.jihlavske-listy.cz/radnicni_noviny/clanky/zr/2010-01/publicistika_17.pdf
Upravil/a: hanulka11
0 Nominace Nahlásit |
Samozřejmě že pamatuji. Z pohledu dnešních mých znalostí jsem typoval
na hodně škrobu.
Jak potvrdila Hanulka moc jsem se nespletl.
ps. Pánové admini ,udělejte něco s tím psaní v tom vašem okénku !!
0 Nominace Nahlásit |
Mejdlíčka si pamatuji jen z vyprávění. Když jsem jednou mamince
s nadšením přivezla jedno z pouti, také řekla, že už to není ono.
U Fialek to bylo stejné.
Nevím, jestli se nám tolik změnily nebo posunuly chutě – protože se
říká, že chuť a čich jsou největšími zpouštěči paměti.
Co já vím, tak třeba BonPari, Barila, Miňonky, nugát atp. chutnají úplně
jinak, podstatně hůř. Myslím, že ta „vylepšení“ jsou na škodu a
nevěřím tomu, že se tam dávají hodnotnější suroviny.
Osobně se mi třeba moc stýská po sušenkách jménem Party (možná si
pamatuješ – silné, kulaté máslové sušenky, plněné hustým
citrónovým, kakaovým nebo žloutkovým krémem). Nejsem na sladké, ale tyhle
bych si dala. Ale nevěřím moc tomu, že by byly stejně skvělé jako dřív.
Ale jak říkám, je to možná i tím, že jazýček si zvykl na
jiné. 🙂
0 Nominace Nahlásit |
Pamatuji si hodně a samozřejmě i ta mejdlíčka. Např. když dnes čtu nářky o tom jak výborné kdysi bývaly ty, či onaké párečky a uzeniny, musím se usmívat. Otec byl řezník a uzenář, doma jsme měli prodejnu a proto si pamatuji nejen názvy, ceny ale též kvalitu masa a uzenin před 40-ti i více léty. Před prodejnou tehdy stávaly několika hodinové fronty, vepřové maso se vozilo z Číny a doslova smrdělo po rybách, hovězí maso chodilo ve čtvrtkách na kost zmražené. Otec je musel bourat jako dřevorubec, po povolení z masa vyteklo množství vody a zůstalo z něj všechno jiné než pochutina. Také uzeniny měly hodně rozdílnou a často pochybnou kvalitu. Nejlepší liberecké klobásy přicházely k prodeji na prvomájových oslavách, nebo pokud si uzeninu objednal správný soudruh přímo na jatkách ku příležitosti svatby, resp. pohřbu ve své rodině. Věřte prosím, že vzpomínky jsou někdy velmi ošidné a výklad historie často děvka prolhaná.
0 Nominace Nahlásit |
Já bych to typovala na sušené mléko + ten škrob + příchuť + něco. Před několika lety jsem si to koupila na pouti, ale teď se to jmenuje " mýdélko", ale už bych se bála o nové a drahé zuby.
0 Nominace Nahlásit |
Tak jsem zjistila, že mejdlíčko se vyrábělo z brambor. Je to i v odkazu od hanulky11
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |