Třeba kdyř se člověk chystá „uvařit“ si INSTANTNÍ kávu. Mohl by si v pohodě ohřát vodu na nějakých 50–60°C a takto kafe zalít, aby později nemusel čekat, až mu zase vychladne, aby si nespálil ústa? Neptám se, bude-li i za těchto okolností káva „uvařená“. Připusťme, že bude, ale… Bude pak taková káva stejně zdravá a kvalitní, jako když vodu převaří a kafe si tím pádem, jak se patří, uvaří?
No jo, ale co, když si budeme instantní kávu zalévat vodou o teplotě cca 60°C? Pak bude stejně kvalitní a stejně chutná? Na to mně nikdo neodpověděl, jako by to bylo tajné. Máte na tohle vůbec nějaký názor? Bo nač si ohřívat vodu více, když pak člověk stejně čeká, aby mu káva zase vychladla, bo nad 60C by si stejně nejspíše spálil útroby. navíc dnes jsou konvice, kdy si teplotu jednoduše nastavíte a není s 60, 90 či 100 st., není s tím tak či onak žádná práce. Takže nač plýtvat energií a ohřívat vodu více, když pak kolikrát čekáme, až vychladne? Za další se z kvalitní instant ní kávy připravuje i káva ledová, různý frapučíno atd., ovšem tady také netuším, jak je to s kvalitou výslednýho nápoje. Zkrátka se snažím přijít na to, zda TEPLOTA VODY K ZALITÍ KÁVY MÁ NĚJAKÝ VLIV NA VÝSLEDNOU CHUŤ, KVALITU A ZDRAV. BENEFITY KVALITNÍ INSTANTNÍ KÁVY! Pokud kdokoli tuší a není to tajné, tak to sem klidně napište, díky! (;
Zajímavá 7Pro koho je otázka zajímavá? led, annas, quentos, Drap, briketka10, marci1, Kepler před 1590 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Ne. Už jsem kdysi v minulosti slyšela, že zelený čaj, ale i instantní káva se nemají zalévat vařící vodou. Ale je pravda, že když někdy nechám vodu přejít varem, počkám a teprve pak zaliji.
"Příprava instantní kávy
Do předehřátého šálku vložte 2–3 g, tedy jednu až dvě vrchovaté lžičky instantní kávy
Dolijte asi 2 dcl vody, kterou necháte zahřát ideálně pouze na teplotu 90 oC. Použijete-li vodu vřelejší, kávu přepálíte a znehodnotíte."
Stejně tak "turek! se má zalévat vodou, která je těsně před bodem varu.
Upravil/a: annas
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos Nahlásit |
Podle návodu by ta voda měla mít cca 85 st., rozhodně ne vařící. Při 60 st. (a ještě ti to ochladí hrnek) počítám, že by se chuť a vůně zcela nerozvinula.
Upravil/a: Kepler
3Kdo udělil odpovědi palec? briketka10, zjentek, marci1
před 1590 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Pro přípravu dobré kávy je ideální konvice s plynule nastavitelnou teplotou. Instanční kávu zalévám vodou ohřátou na 90 a turka na 95 stupňů. Do turecké kávy přidávám špetičku soli a zalévám ji ve dvou až třech intervalech.
Upravil/a: dudu
2Kdo udělil odpovědi palec? briketka10, zjentek
před 1590 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Při nízké teplotě vody na zalití kávy riskuješ nedostatečné vyluhování-káva je slabá a chutná nakysle. ☹ Nejlepší dle mého názoru je vodu uvařit a nechat chvíli vychladnout asi na 85–90°C. 🙂
„Zdá se vám, že vaše káva chutná hořce? Možná ji zaléváte vroucí vodou. V takovém případě riskujete, že kávu "spálíte“, a z ní se tak uvolní zbytky, které vznikly při pražení. Je-li naopak voda příliš studená, riskujete nedostatečné vyluhování. Káva je pak slabá a může chutnat nakysle.
Existuje i způsob přípravy, který využívá studenou vodu – takzvaná cold brew, neboli filtrovaná ledová káva, kdy se káva nechává luhovat alespoň dvanáct hodin ve studené vodě, a vznikne tak kávový nápoj se sladkou ovocnou chutí a minimální kyselostí. To je ale na jiný článek.
Jak potvrdily mnohé provedené výzkumy, právě při vyšší teplotě se totiž ve vodě nejlépe rozpouštějí aromatické látky, které pražené kávové zrno obsahuje. Právě proto tedy na teplotě vody opravdu záleží."
0 Nominace Nahlásit |
Nechám zavařit, potom mírně pochladnout a teprve zaliji. Myslím, že je tak chuťově nejlepší. Instantní neni kafe, ale břečka.
0 Nominace Nahlásit |
Voda by se měla krátce převařit a nechat vychladnout na nějakých 90°C a potom zalít kávu.
0 Nominace Nahlásit |
Příprava kávy to je obřad. Tchán na Slovensku pozval hosty z Brazílie
do hotelu, kde jim nabídli brazilskou kávu, a hosté nebyli spokojeni. Tady
skoro každý dělá kávu tak, že nabere kávu do hrnku a pak to zaleje vodou.
Já třeba to tak dělám. Jakmile mi vypne konvice, tak to zaleju, pak
usrkávám, nebo nějakou dobu čekám. Pak to klidně vypiju skoro na ex, jindy
vypiju půlku, pak do toho zbytku připravím další a pod.
Ale záleží na všem. Z čeho se to dělá a jak se to dělá. Například
nalít vodu hned, nebo ji lít po obvodě hrnku a pod. Tak teplota může mít
vliv. Při každé teplotě se změní rozpustnost látek, něco vyprchá.
V mnoha státech je příprava kávy obřad, stejně jako příprava čaje.
Stačí si všimnout rozdílu – v arabských zemích si kávu vychutnají
i s přípravou a nic nedělají. U nás ve stresu pijeme jednu kávu za
druhou.
0 Nominace Nahlásit |
Když zkrouhneš „přípravu kávy“ v rozvinutí dotazu na „uvaření si instantní kávy,“ tak tam je nutno říct, že teplota vody záleží na vkusu každého soudruha. Můžeš zalít i vodou pokojové teploty i třeba šedesátistupňovou, protože ta káva už jaksi byla uvařena při výrobě a jen rozpouštíš její koncentrovaný výsledek. Turka nepiju, ale prý se fakt voda před zalitím nemá dostat do varu. Mimochodem @Marci1, zkus si někdy udělat pokus a přivést vodu k varu a pak ji v té konvici nechej a měř teploměrem, kdy spadne teplota na těch nějakých 85–90°C. Já to zkoušel. Než vychladla, mohl bych se i drobátko prospat. Co se týče mě, dělám kávu buď v malém domácím espressu anebo na turecký způsob (nerovná se český „turek“), při tom druhém má káva nejlépe třikrát silně vzkypět, takže tam rozhodně bodu varu je dosaženo.
0 Nominace Nahlásit |
Doporučujem
1 – na instantnú kávu vodu neprevárať, pokiaľ je zdravotne nezávadná.
Varte vodu len do momentu, keď sa začnú bublinky vzduchu odtrhávať odo dna,
v našich nadmorských výškach je to okolo 90°C. Vtedy kávovú zmes
nespálite.
2 – Pokiaľ si robíte naozajstnú kávu, nie instantnú, nechajte vodu prevariť až do „veselého hravého skotačení bublinek“
3 – Ak si robíte „turka“ tak potom vodu varte už aj s kávou a cukrom v džezve https://www.gourmetkava.cz/939-large_default/dzezva-kaffia-440-ml-tradicna-turecka.jpg „vo tri vrhy“, to je: ak začne vodu aj so zmesou bublať na odstavíte ju z ohňa kým pena opadne a znova dáte variť. Takto to robíte 3×, potom je nalejete do malilinkých hrnčekov a popíjate v mikrodávkach.
Dobrú chuť…
0 Nominace Nahlásit |
Hodně záleží na kávě a jejím typu. Třeba mletá káva do pákového kávovaru od https://www.kavamonro.cz/Mleta-kava-c51_0_1.htm se třeba někdy nemusí převářet, ale když máte kávovar, tak to stačí napařit. A taky samozřejmě záleží i na tom, co to máte za kávu. To je samozřejmost. :) Každopádně pokud si nejste jistý, tak vždycky určitě převařit. 😉
…A instant. káva se dobře rozpustí i v ledové vodě. Čili pokud by teplota voda při přípravě NEMĚLA VLIV na zmiňovaný benefity a hlavně CHUŤ, tak by bylo fuk, jak teplou vodou si „instantku“ zaléváme a TOHLE JE TAJEMSTVÍ, KTERÉ CHCI TOUTO OTÁZKOU ZJISTIT.
Musíte vyzkoušet sám a porovnat všechny možnosti. Napsala jsem, jak to má být, takže jinou zkušenost nemám.
…SI KLIDNĚ VODU PŘEVAŘÍM, NECHÁM V LEDNICI VYCHLADIT NA ŠTYŘI °c A PAK SI Z NÍ PŘIPRAVÍM VÝBORNOU INSTANTNÍ KÁVU, KDYŽ NA TO PŘIJDE… respektive když to BUDE MOŽNÉ! Je to možné?
JE TO MOŽNÉ?
Jako pochopím, že když se takto zeptáte politika, tak vám bude schopen odpovídat celý jeden lidský život a stejně vám NIC neodpoví, ovšem- TADY? Chjo…
Koľko jazykov, toľko chutí…
dokonca niekedy sa podarí vychutnať aj kávu vo varenej minerálke a osladenú soľou (vlastná cestovateľská skúsenosť)
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |