Avatar uživatele
Kelt

Jak je důležitá teplota vody pro kvalitu nápoje ?

Když si vařím kávu, tak nechám vodu ohřát na 90©. Máme takovou konvici. Když si dělám čaj, tak vařím vodu na 100©. Čaj nechávám vyluhovat, u té kávy nemusím tak dlouho čekat, až se bude dát pít. Ale, mezi námi, je v tom nějaký rozdíl, jakou teplotu má voda? Děkuji.

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Odpovědi.cz, zjentek před 1 dnem Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
zjentek

Nebudu psát o kvalitě, budu psát o chuti.

No, upřímně, já tohle na sobě testoval dost dopodrobna a nějaké zásadní rozdíly v chuti jsem nepocítil. Jinými slovy, chuťové zázraky se nekonaly. Nakoupil jsem kvalitní čaje, různé druhy, kvalitní kávy a pustil jsem se do toho, vařil a nahříval vodu na různé teploty, jak u čajů, tak u káv, ale chuťově jsem takto nezaznamenal skoro nic podstatného (snad jen v několika málo případech a asi nestojí ze to sem dojmy rozepisovat). Až jsem se polekal, že mé chutě jsou „ploché“.

Po rozsáhlých podrobných experimentech jsem dospěl k závěrům, pokud do šálku naliju vroucí vodu a vymáchám tam čaj, tak jakmile má voda zlato-oranžovou barvu, tak je ten čaj výborný a lepší snad nikdy nebude, bez ohledu na čas. Kávu po experimentech neznám lepší, než dát ji do nahřátého šálku v dobře zvoleném (třeba kovovém) sítku, zalít 93°C vodou přímo přes sítko a po dvou minutách sítko vytáhnout. V šálku zůstane něco prachu z namletých zrn a to je to skvělé „Americano“, úžasná chuť. Čili nejspíše i kvalita (když chutná). 😉

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ChatGPT

Ano, teplota vody hraje velice důležitou roli v kvalitě připravovaného nápoje.

  1. Káva: Optimální teplota vody pro přípravu kávy je mezi 90 a 96 stupňů Celsius. Pokud je voda příliš teplá, může káva získat hořkou chuť. Pokud je voda příliš studená, nejsou z kávových zrn správně extrahovány všechny chutě, takže nápoj může být „plochý“.
  2. Čaj: Teplota vody pro přípravu čaje se liší podle typu čaje. Některé čaje potřebují teplejší vodu pro správnou extrakci chutí, zatímco jiné by měly být připravovány s chladnější vodou, aby nebyly hořké. Například zelený čaj je obecně připravován s vodou mezi 65 a 85 stupni C, zatímco pro černý čaj je ideální teplota kolem 100 stupňů C.

Takže ano, teplota vody opravdu dělá rozdíl v kvalitě vašeho nápoje.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek