Když jíme, tak si stravu rozkoušeme a ona se se slinami přemění na tekutou hmotu, která se pak tráví. V žaludku a ve střevech. A když budeme jíst pouze kaše, pudingy apod., a to za předpokladu, že budeme dostávat potřebné množství živin. Ovlivní to nějak naše zdraví, život? Děkuji.
Zajímavá 0 před 1050 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Myslím, že na konzistenci stravy v tomto smyslu nezáleží. V odpovídajícím množství jistě zasytí.
0 Nominace Nahlásit |
Všechno, co jíme nás nějak ovlivní, ale do jaké míry nás ovlivní
konzumace čistě kašovité stravy, to ti neřeknu, nevím. Ale jo, určitě to
zasytí (proč by nemělo)..
Různé druhy vojsk v dřívějších dobách byly zvyklé třeba jen na
kašovité stravy – po dlouhé měsíce i roky (povětšinou
ovesné/pšeničné kaše nebo jednoduché solené pšeničné placky..
souviselo to třeba také s tím, že vařili dohromady tím, co měli nejvíc
a jejich proviant tvořila prostě pšenice – na příděly).
Ptáš se na kaše všeobecně, takže je asi jedno z čeho jsou (ovesné,
zeleninové, ovocné, masité/mleté,…), takže to je asi jedno, že už je to
„rozmixované“ do kaše. Různé takové kaše jsou snadněji
strávitelné.
Jinak tekutá strava se podává těm, co nemohou dobře kousat nebo třeba
mají problémy s trávením, taky detox a podobně. Záleží, ale taky jaká
tekutá strava, něco jako doplňky i náhrady pestré stravy (ty by se ale
zase tak dlouhodobě užívat neměly – namísto pevné stravy), jako
nutridrinky a různé nápoje s obsahme vitamínů a živin,… ale dělají se
schválně i tekutější a kašovitá jídla vytvořená (rozmixovaná a
upravená) z „normálních“ jídel a taková dlouhodová strava zase asi
tolik nevadí… jen je prostě víc nasekaná, rozdrcená.
0 Nominace Nahlásit |
Na konzistenci jídla vzhledem k zasycení nezáleží. Je tu však určité řekněme riziko: Pokud si člověk zvykne na kašovitou stravu, může se stát, že kvůli toho, že ji není třeba kousat, ji bude ihned polykat, což je ale chyba. Pobyt potravy v ústech je velmi důležitý článek trávicího řetězce – během dostatečně dlouhého kousání se strava míchá se slinami a tím již začíná trávení, protože sliny obsahují trávicí enzym ptyalin, což je α-amyláza štěpící škroby a obecně polysacharidy. Pokud se tyto nenatráví slinami, dále v trávicím traktu už nejsou dost dobře trávitelné. Takže – je třeba i při kašovité stravě mlít pantem, i když se přitom nic nekouše!
0 Nominace Nahlásit |
Ano, nejen zasytit. Hodnotná strava v kašovité (i tekuté) úpravě, je
OK.
Mladším ročníkům může „chybět“ přirozená masáž gingivy :D
Možná 80 – 90% živin se tráví/vstřebává, až ve střevech.
Hlavními úkoly žaludku je dezinfekce přijaté stravy, rozložení tuků,
cukrů na jednodušší (napomáhají už sliny) složky. Díky dalším
žaludečním šťávám/kyselinám je hlavním úkolem žaludku přeměna tuhé
(byť v ústech rozmělněné) stravy v tekutou (předána střevu). Některé
živiny se tráví již v žaludku (třeba i vit. B12).
Když člověk, např. před jídlem a během něj více pije, naředí kyseliny
v žaludku. Pak je těžší „trávení“/zpracovávání (i dyspeptické
obtíže). A hlavně, ještě nedostatečně tekutá strava se předčasně
posune do tenkého střeva a dál. Výsledkem je zvýšené množství
odcházejících plynů, až meteorismus.
Upravil/a: da ny
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |