marci1
http://magazin.libimseti.cz/lifestyle/828-co-musite-ochutnat-nez-umrete
Doplňuji:
Dadalova kuchařka :
VEJCE STOLETÉ, VEJCE DYNASTIE MING / HUNDRED-YEAR EGG, CENTURY EGG,
THIOUSEND-YEAR EGG, MING DYNASTY EGG / PI DAN
- je také nazýváno „century egg“, „thousand-year egg“ a „Ming
Dynasty egg“. Všechna vejce (nejčastěji kachní), která mají být tímto
způsobem upravena jsou pokryta slupkou ze směsí vápna, popela a solí, před
jejich zakonzervováním („pohřbením“) na 100 dní (2–4 měsíce).
Vápno zvrdne a vajíčko se jeví na pohled jako by bylo takto uchovávané
přinejmenším několik století. Když odstraníme černý vnější povlak a
skořápku, tak objevíme pevný, jantarově nažloutlý bílek a krémový,
tmavě zelený žloutek. Vůně je velmi ostrá a připomíná sýr. Podává se
nakrájené na podlouhlé poloviny s naloženým zázvorem. Nejčastěji takto
upravovány vejce kačení, pak slepičí, ale někdy i husí či dokonce
křepelčí. Stoletá vajíčka jsou prodávána jednotlivě v obchodech
s čínským zbožím. Mohou být doma skladována po dobu 2 týdnů při
pokojové teplotě nebo v lednici až měsíc. Takto konzervovaná vajíčka
jsou obvykle pojídána nevařená k snídaní nebo se podávají jako
pikantní předkrm či chuťovka. Vždy k nim přiložíme misku se sójovou
omáčkou a nasekaným zázvorem.
Upravil/a: marci1
anonym
Hledej frázi „černé vejce“ – na netu je informací dost
i v češtině.