Zrovna minulý týden jsem jeden našla. Nemám ráda něco „ala“, takže držšťkovou mám ráda z držtěk a z kotrče dělám zeleninovou polévku. Každému moc chutná. Kotrč nedorůstá v lednici, ale dá se uchovávat delší dobu v misce s vodou a on se otevře, rozvine, takže to vypadá, že roste. Z odborných knih jsem vyčetla, že kotrč roste stále na stejném místě, takže jestli si pamatuješ místo nálezu, můžeš si pro nějpříští rok zase přijít.
0 Nominace Nahlásit |
ano taky z něj děláme držkovou polévku a pokud ho máš pěkně celý i s "kořenem ", dej na misku s vodou a bude ti dorůstat
0 Nominace Nahlásit |
No paráda.
Mimo trojobalu jakkoliv. Navíc je možnost tuto houbu (pokud má nějakou nohu)
nechat na chladném místě ve vodě a lze delší dobu odkrojovat horní
části-třeba do polévek, pod maso ap.
Praxe
0 Nominace Nahlásit |
Všechny nápady jsou bezva. Osobně mám nejraději tu držkovou. Jenom dodám, pokud ho dáš do vody k pozdějšímu použití, tak je dobré mít ho na tmavém místě, nejlépe ve tmě.
Já mám v lednici tmu :))
delam ho podle int. receptu : vareni.cz
Drštková houbová polévka
Kotrč má příjemnou moučnou, téměř oříškovou chuť. Plně nahradí pravé dršťky.
Postup přípravy receptu
Kotrč musíme několikrát propláchnout, abychom ho zbavili drobných nečistot a jehličí ze všech záhybů. Očištěný nakrájíme na plodnice a dusíme asi 20 minut ve 2 l vody s majoránkou a petrželkou. Pak houby vyndáme a nakrájíme na nudličky.
V hrnci rozpustíme sádlo, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a zaprášíme moukou. Za stálého míchání přidáme koření i sůl. Jíška nám s kořením ztmavne. Postupně přiléváme vývar, který můžeme nahradit i zeleninovým, a 20 minut ji provaříme. Nakonec vmícháme kotrč a prohřejeme.
Podáváme na talíři zdobené snítkou kadeřavé petrželky.
Ingredience
1 – 1,5 lvývar z masoxu 2 lžícemajoránka 500 – 600 gkotrč 1/2 lžičkymletý pepř 2 lžícesádlo sůl 1 lžícemletá paprika 1 lžičkasekaná petrželka 1 kscibule 4 stroužkyčesnek 3 lžícehladká mouka
ja uz mela Hanulko polevku letos 3 krat .., uz ji pak nechtela ani sousedka …, tak jsem si po porcich zamrazila :).. ja uz do lesa ted radsi nechodim .. , pujdu, az bude snih .. :)
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |