Nedávno jsem narazila na Quora příspěvek, kde se někdo ptal „Proč se žvýkačka s čokoládou rozteče?“. Odpověď byla, že prý čokoláda i žvýkačka obsahují olej, a proto se žvýkačka rozteče.
Dneska jsem to řekla své babičce, chemičce, a ta tvrdila opak – že žvýlačky olej neobsahují. Na internetu jsem pátrala, ale asi nějak špatně. Víte někdo?
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? marci1 před 1777 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Žvýkačka obsahuje mimo jiné hydrogenovaný kokosový olej:
„Hydrogenovaný kokosový olej a škrob
Hydrogenace je chemický proces, který dodává vodík přes dvojitou vázbu
uhlíku. To se provádí pro zvýšení trvanlivosti výrobku, přeměňuje olej
do látky podobné plastu. Tento proces také vytváří trans tuky, o kterých
je nyní známo, že jsou velmi škodlivé pro zdraví.“ ☹
Složení žvýkaček: https://www.zbynekmlcoch.cz/texty/jidlo-strava/slozeni-zvykacky-jake-latky-obsahuje-zvykacka
.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |