Avatar uživatele
jirka F

Odkud pochází pečivo vdolky?

Je to české, maďarské nebo dokonce rakouské jídlo?

Odkud vlastně pochází pokrm vdolky? „Vlastně“ je tzv. slovní vata.

Upravil/a: annas

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 1570 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

"Slovo vdolek je jen v češtině. Původně dolek.

Původ není zcela jasný. Jistě souvisí s bavorským a rakouským .
Dalken, Talken tv., otázkou je směr výpůjčky.

Domácí výklad slova vychází ze spojení v dólek (podle toho, že těsto se
lije do důlků v plechu, srov. u Jungmanna vdolek litý ‘lívanec’), což však může být i lidová etymologie. .

Pokud je původní německé slovo, , bylo by zřejmě od středohornoně­meckého talgen = hníst."

Tolik uvádí Jiří Rejzek v Etymologickém slovníku

Václav Machek ve svém Etymologickém slovníku ke stejnému původu ještě uvádí, že k Němcům se slovo talken dostalo od Slovinců, tedy slovo je původu praslovanského., jakési jídlo z mouky.
--

Takže těsto z mouky, které se hnětlo, je praslovanský pokrm, který se dostal k Němcům či Rakušanům, pak k nám.
--

„Co mají společného vdolek a frgál?“

Různé druhy vdolků a vdolečků u nás.

https://vesmir­.cz/cz/casopis/ar­chiv-casopisu/2018/cislo-3/co-maji-spolecneho-vdolek-frgal.html

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Hufnágl

Tak to je snad nedohledatelné – původ vdolků. Sice jsou „bavorské vdolky“, ale i „české vdolky“ a další krajové označení.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

annas: jen taková zajímavost: valašskému vdolku se říká frgál. Málokdo ale ví, že frgál je název pro nepodařený vdolek.

před 1570 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Kepler,

nevěděla jsem to, ale dověděla jsem se to v uvedeném odkazu, že jde o krrajový název pro vdolek.

U nás na Hané se nedělají původní vdolky lité, ale pečou se v troubě.

před 1570 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek