Dobrý den,
mám pracovní úraz, zaměstnavatel uznal, že jde o pracovní úraz a jsem
na neschopence.
Do 15. dne platí zaměstnavatel 100 % mzdy.
Od 15. dne má platit ČSSZ, ale teď kolik % ? Nalezl jsem, že 60 %. Ale
známý mi říká, že 100 %, když jde o pracovní úraz.
Jak to je?
Ve dvou aktuálních platných zákonech jsem to za boha nenašel, je tam pouze
řešena nemocenská, nikoli pracovní úraz v zaměstnání při běžném
výkonu práce.
Díky.
Zajímavá 0 před 33 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Dobrý den,
v případě pracovního úrazu hradí zaměstnavatel nemocenské dávky až do 14. dne neschopenky, a to ve výši 100 % průměrného výdělku. Od 15. dne nemocenské dávky hradí ČSSZ, a to ve výši 72 % průměrného denního vyměřovacího základu.
Děkuji za váš dotaz.
0 Nominace Nahlásit |
Zbytečně to řešíš, protože – úplně zjednodušeně řečeno – Ty budeš mít nemocenskou ve výši průměrného výdělku, plus máš nárok na náhradu veškerých účelně vynaložených nákladů, tj. např. za jízdné k lékařům, na rehabilitace, atp., za lepší gyps na hnátu, když ho neplatí fundusz, za orthesu, kterou neplatí fundusz, ale je doporučena lékařem, atp. A, samozřejmě, bolestné. A můžeš žalovat zaměstnavatele i o nemajetkovou újmu, a pokud cokoli zanedbal (což na 99% zanedbal, u nás jo! 😈), jeho život nebude krásný.
Tobě to dluhuje zaměstnavatel, ale on to platit nebude, je na to ze zákona pojištěn a bude za něj plnit pojišťovna.
Náhrada mzdy při pracovním úrazu od zaměstnavatele v prvních 14 dnech uznané dočasné pracovní neschopnosti zaměstnance je 60% průměrné mzdy, ale jen za dny, kdy bys byl v práci.
Dávky nemocenského pojištění zaměstnance zaměstnanci náleží od 15. dne uznané dočasné pracovní neschopnosti, vyplácí je ČSSZ, a to i za dny, kdy by zaměstnanec nebyl v práci, tj. jsou, logicky, vyšší.
Při pracovním úrazu je to prvních 30 dnů 66% průměrné mzdy zaměstnance, a pak 72% průměrné mzdy zaměstnance.
Zbytek peněz dostaneš až po skončení dočasné pracovní neschopnosti, nebo kdybys z ní přešel do invalidního důchodu, od pojišťovny zaměstnavatele.
0
před 33 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Je to trochu složitjší, než je uvedeno v předcházejících odpovědích. Takže.
Předpokládám, že se vám pracovní úraz nestal hned při příchodu do zaměstnání. Tedy za odpracovanou část dne dostanete vyplacenu tomu odpovídající výši vaší mzdy. Za neodpracovanou část obdržíte již jen náhradu mzdy od zaměstnavatele. Tu budete pobírat prvních čtrnáct dnů. Na její výši nemá vliv, že se jedná o pracovní úraz.
Budete-li i nadále v dočasné pracovní neschopnosti, budete pobírat nemocenskou od České správy sociálního zabezpečení. Ani na její výši nemá vliv, že se jedná o pracovní úraz.
Nemůže-li se váš zaměstnavatel v souladu se zákoníkem práce zprostit povinnosti poskytnout vám náhrady škody a nemajetkové újmy, které vám vznikly v důsledku pracovního úrazu, vznikne vám nárok na jejich úhradu. Tyto nároky se vypořádají až po ukončení dočasné pracovní neschopnosti.
Existuje však výjimka, a to je náhrada ztráty na výdělku. Tu je zaměstnavatel povinen vám vyplácet pravidelně měsíčně, pokud se s vámi nedohodl jinak. To v praxi znamená, že pokud jste začal marodit v únoru a vy se se zaměstnavatelem nedohodnote na jiném způsoby výplaty, je obvyklé, že v březnové výplatě (tedy v dubnu) obdržíte dorovnání za únor do vašeho průměrného výdělku.
Lze oprávněně předpokládat, že dostanete více, než kdybyste pracoval.
Podrobnější informace (na jaké náhrady máte nárok, v jaké výši
atd.) najdete na:
https://bozppo-neu.cz/?page_id=649
Upravil/a: Neugebauer
0
před 31 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Dobře tak díky za info. Jsem trošku zůstal vylekán, že je to jen 60 % od 15. dne.. to je preci jen rozdil kdyz za to ani nemuzu.