Jednou jsem dělala pomazánku a rozmixovala cibuli, pomazánka byla hořká.
Je to dávno, ale tehdy jsem se někde ptala a zjistila to, co se dnes najde na netu.
" Když se buněčné stěny cibule naruší nožem při krájení nebo v mixéru, uzavřené látky obsahující síru se uvolní a začnou reagovat se vzdušným kyslíkem i mezi sebou navzájem. Výsledné štiplavé a těkavé produkty se rozptýlí do okolí a nutí kuchaře k pláči.
Příslušným látkám se říká lakrymální faktor cibule. Některé typy cibule mohou obsahovat i látky nahořklé. Při zpracování v mixéru se jich pak najednou uvolní tak velké množství, že rozdrcená cibule opravdu zhořkne."
atd.
Zdroj: https://www.lidovky.cz/noviny/proc-mixovana-cibule-zhorkne.A070825_000134_ln_noviny_sko
0 Nominace Nahlásit |
Cibule v mixéru může zhořknout, protože obsahuje látky, které se uvolní. Nejlépe je cibuli krájet na drobné kostičky a v pomazánkách to dělá i pěknou strukturu.
0 Nominace Nahlásit |
Vzpomínám na hořký tvaroh se strouhanou nebo mixovanou cibulí ve
školních jídelnách, doma s krájenou nikdy nebyl hořký.
Vlastně se tu pořád dokola opakuje ten citát o hořknutí strouhané cibule
z lidovek a nic kloudnějšího není v češtině k najití. Snad
v angličtině.
Tak dávám aspoň odkaz na celkem přínosný článek o cibuli, kde se sice
přímo o tom hořknutí nepíše, ale ke konci článku jsou zmiňovány
některé změny při porušení tkáně cibule, snad to stím může
souviset. http://www.agris.cz/clanek/97457
Když dělám cmundu, cibuli strouhám na struhadle, ale nikdy, podotýkám nikdy, se nestalo, že by byly placky hořké. On ten cvrkot v mixéru nadělá více paseky než jen u cibule a proto se snažím mixér používat pouze na nápoje či koktejly.
Zdá se, že ani v němčině se tímto příliš detailně nezabývali, ačkoliv je tam k tématu hořknutí cibule spoustu odkazů. Většinou to ale zjednodušeně svádějí na kvercetin bez bližšího důkazu. Podle mě ba se ale muselo jednat o nějakou pro cibuli specifickou sloučeninu s kvercetinem, protože jiné mixované rostliny, které také kvercetin obsahují, hořké nejsou. https://www.vegpool.de/magazin/zwiebeln-bitter-warum.html
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |