Avatar uživatele
multicccddde

Proč mi vlhne sůl v solničce?

Pár centimetrů dál mám celý originální balení soli, a tomu se nic neděje. Kdežto ta sůl v solničce? Navlhlá, hrudkovitá, lepkavá, dírky nahoře ucpaný vodou, sypání se nekoná. Mě to rozčiluje jenom.

Zajímavá 0 před 797 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Disraeli

Vlhkem v kuchyni… do solničky se snáz ta vlhkost dostane a udržuje. Oproti třeba nějaké balené soli v papíru. Sůl vlhkost/vodu vyloženě přitahuje a „otevřená“ sůl je na ráně. Slánka má dírky a tam se to v pohodě dostane a v nějaké sklněné/kovové nádobě snáz udrží (neprovětrá), navíc ta sůl tu vodu ani nepustí.
Dírky v solničce propíchni páratkem nebo tenkou špejlí, zvlhlou sůl protřep a promíchej, rozmělni – nebo vyměň za novou. Do solničky dej pár zrnek rýže (tradiční rada a hojně používaná), rýže by v budoucnu měla absorbovat tu potenciální přebytečnou vlhkost, sůl se pak nebude lepit a bude se snadno sypat. Rýže absorbuje vodu/vlhkost mnohem víc, než sůl, dělají to tak i v restauracích.
Možnost je taky dát sůl na jiné místo – třeba v kuchyni, ale někam do kredence za dvířka.

Upravil/a: Disraeli

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
zjentek

Protože někde tam máš zdroj vlhkosti (vyšší než je zdrávo). 🤷‍♂️🤷‍♂️🤷‍♂️

Mně se tohle děje s alpskou solí Bad reichenhaller (v balení které je samo sobě solničkou) když vařím a je hodně páry, nebo když je prádlo uvnitř na sušáku, bo na zahradě je zrovna nevlídno 🤷‍♂️

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
paul1

Originální balení soli je buď v plastické fólii, nebo v tzv. sendvičovém obalu, t.j. papír slepený , resp. povlakovaný plastem. Toto vlhkost nepropustí jen tak. Sůl je hydroskopická a v solničce, pokud není uzavíratelná, lehce navlhne.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek