Mne pálila prdel tak naposledy před 5–6 lety, bych to odhadl, jako, a to většina jídel, co navařím, je – prý – tak ostrá, že jsou nepoživatelné. 🤷♀️
Je to věc zvyku. Ono pokud si člověk, kterého „pálí“ zelené jalapeño, nebo cayenne, tak nemůže jíst jídlo, ve kterém je habanero – „to dá rozum, že když strejda nemůže chodit, že nemůže dělat jelena“. Může, ale bude červený jak rak a bude ho pálit prdel. 👌🤷♀️😅
Pak záleží na zpracování chilli. No tak pokud s nimi zacházíš, jako s paprikou, tj. odstraníš jim semínka, tak velkou část ostrosti odstraníš. Obecně vzato čerstvé chilli je méně ostré, než sušené nebo nakládané, respektive není, ostré je stejně, ale sušené chilli je víc aromatické, no a potom záleží, jestli ho nasušíš i s tím semenem, nebo bez semena. Můžeš chilli taky „oloupat“, prostě mu seříznout slupku, a pak je ještě míň ostré. No a taky u sušeného chilli se hůř dávkuje, přeci jenom se to tím odstraněním vody srazí.
Musíš začít postupně, ne že si koupíš u Vieta korejské instantní nudle, které – vlastně – nemají moc žádnou chuť, zato je v nich to siamské chilli, sušené, že, a tam je to laciný, jak v Mexiku paprika, tak je tam toho kotel. No to se pak nemůžeš divit, že Tě pálí prdel! 🙄🤪
Ne, musíš začít jalapeño, přejít na směs se serrano, no a až budeš vnímat jako sladké chilli tabasco (bavíme se o odrudách paprik a chilli, ne o kreolské omáčce z Louisiany, ano?), tak pak můžeš přejít na cayenne, ne, že hned navalíš do jídla dva pytle habanero i se semenem! 🤦♀️
0 Nominace Nahlásit |
Protože pálivá jídla obsahuji alkaloid Kapsaicin, který dráždí nervová zakončení na nichž jsou kapsaicinové receptory přirozeně přítomny (ústa, sliznice, kůže) a po průchodu trávicím traktem může tedy logicky dráždit i konečník. Jednou jsem se „předávkoval“ tak, že mě pálila i močové trubice při močení 😁
kajak: Když už Tě pálilo i chcaní, tak to už je na pováženou, dosti nebezpečné a nejde jenom o tem šlak, pozor na to!
„Horká nemoc už není, víš?“
„Ale jsou jiný nemoci. Třeba šlak!“
Taky Tě může z ostrýho jídla jebnout, zvlášť ty vypasence s hypertensí může z ostrýho jídla jebnout. Oni na to nejsou zvyklí, no a to je potom raz – dva! 😅
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |