Avatar uživatele
annas

Proč při pražení kukuřice puká vznikající popcorn?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? vagra, elektrikář, dědapetr, Lenjička, Marunka2 před 4948 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Lenjička

Protože vnitřek kukuřičného semínka je z jiné hmoty než obal.
Vnitřek se při zahřátí hodně moc rozpíná, a ten obal si stále drží tvar.
Nakonec to pod tím obrovským tlakem zevnitř pukne a my si to odneseme k televizi 🙂

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dědapetr

Rozpuklé zrnko kukuřice-
Popcorn, počeštěně popkorn, pražená kukuřice nebo pukance, je pokrm z kukuřice. Popcorn se připravuje zahříváním zrnek kukuřice, což způsobuje jejich puknutí. Každé zrníčko popcornu obsahuje malé množství vody uvnitř kruhu z měkkého škrobu. Měkký škrob je obklopen tvrdým vnějším povrchem zrníčka. Jak se zrníčko zahřívá, začne se voda měnící se v páru roztahovat a tlak působící na tvrdý škrob narůstá. Nakonec tvrdý povrch povolí a popcorn tak pukne. Jak puká, měkký škrob uvnitř popcornu se nafoukne a vyprskne, čímž obrátí zrníčko naruby. Pára uvnitř zrníčka se uvolní a hotový popcorn je na světě!

Zdroj: http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/kukurice-je-obilovina-co-je-potom-popcorn

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
vagra

Kukuřičné zrno má tvrdou slupku, ale poměrně měkké jádro, v němž je i po vysušení asi 13 procent vody. Když se kukuřice při pražení zahřeje na teplotu kolem 200 stupňů, voda se rychle odpaří a pára vytvoří velký vnitřní přetlak, který nakonec tuhý obal zrna roztrhne za hlasitého zvukového doprovodu. Objem zrna se při této miniaturní explozi zvětší asi třicetkrát.

Zdroj: http://www.vy­ber.cz/otazni­ky/?odpoved=122

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek