Avatar uživatele
terry

Proč se masu napumpovanému vodou říká křehčené?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Jose1f před 4602 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
tom004

Protože voda,která se do něj vpravuje obsahuje „zkřehčovadla“. Jsou to různé soli,které v masu urychlí proces zrání.Ale,zároveň zvyšují jeho váhu,bohužel pro nás.Dříve se používal např.: sanytr.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Damiana

Kopíruji svou odpověď z předchozí, podobné otázky.
Křehčené maso je termín pro výrobek z masa, které je v rámci zpracování napuštěno vodou se solí a fosfáty. Smyslem úpravy je zejména snížit výrobní náklady na kilogram výsledného masového produktu, protože voda, sůl i fosfáty jsou podstatně levnější než maso samotné. Takový výrobek bývá tímto způsobem běžně nastaven o více než 20 % a konzumentům, kteří zároveň jí i jiné potraviny s fosfáty (například tavené sýry), může způsobit odvápnění zubů a kostí a ohrozit tak jejich zdraví.
Samotné obohacování masa o vodu a soli je tradičním postupem změkčování tuhých mas, třeba při přípravě debrecínky, kde je skutečně hlavním smyslem výrobek změkčit. Při zkřehčování už tak měkkých mas – například kuřecích prsou, jde ovšem především o zisk prodejce.

Osobně raději „křehčím“ v kuchyni sama, ale kvalitním vínem nebo pivem. Ta šťáva potom!

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
quentos

předpokládám, že proto, že je skutečně křehčí než nenapumpované – tj. snadněji se rozpadá.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek